16.07.2014: Șevciuk caută metode de minimalizare a efectelor negative provocate de situația economică grea din regiunea transnistreană

Liderul auto-proclamatei „Republici Moldovenești Nistrene”, Evgheni Şevciuk, a convocat, în acest weekend, o adunare la care au venit membrii guvernului transnistrean și au discutat despre situația economică grea din regiune şi metodele de minimizare a efectelor negative.

Astfel, potrivit lui Şevciuk, în primele şase luni ale anului, încasările de venituri „la stat” au constituit 1,142 mlrd. de ruble transnistrene (82,1 mil. de dolari), iar suma cheltuielilor efectuate a fost mai mare cu 300 mil. ruble (107 mil. de dolari). Cheltuielile au depăşit veniturile în majoritatea raioanelor şi oraşelor din Transnistria, cu excepţia Tiraspolului. Liderul transnistrean a orbit despre situaţia dificilă la capitolul achitarea pensiilor.

El a afirmat că situaţia din Ucraina a condiţionat reducerea activităţilor unei serii de întreprinderi transnistrene, iar impactul crizei din Ucraina „este esenţial pentru economia transnistreană”. În cadrul şedinţei s-a anunţat că ei au elaborat măsuri nepopulare, dar forţate, care derivă din situaţia creată şi din posibilităţile financiare curente. În condiţiile deficitului acut de fonduri, s-a propus modificarea finanţării salariilor, cu respectarea normelor din Codul muncii, inclusiv trecerea la săptămâna de lucru redusă. De asemenea, regiunea transnistreană beneficia de resurse financiare din Rusia, din care se plăteau adaosurile lunare la pensiile beneficiarilor din regiune. Potrivit lui Şevciuk, fondurile respective vor sosi în Transnistria la începutul săptămânii.

 

Sursa: http://www.zdg.md/stiri/sevciuk-cauta-metode-de-minimalizare-a-efectelor-negative-provocate-de-situatia-economica-grea-din-regiunea-transnistreana