16.07.2014: Gimnaziul cu predare în limba română din Corjova ar putea deveni sediul miliţiei transnistrene

Noi ameninţări din partea Tiraspolului. Gimnaziul cu predare în limba română din Corjova, Dubăsari, ar putea rămâne fără sediu. Informaţia a fost confirmată pentru Moldova 1 de către directorul instituţiei de învăţământ, Constantin Sucitu. Dacă în termen de o săptămână, gimnaziul nu va achita arenda clădirii şi penalităţile impuse de circa un milion de lei, instituţia va fi transformată într-un sediu al miliţiei transnistrene, transmite Mesager.
Directorul gimnaziului din Corjova spune că, după mai multe ameninţări, marți, instituţia de învăţământ a fost vizitată de patru reprezentanţi ai administraţiei nerecunoscute de la Dubăsari. Aceştia au vorbit în termeni ultimativi. „Mi-au pus clar şi succint condiţiile că, dacă nu plătim arenda clădirilor, atunci ei reziliază contractul şi ne iau clădirile şi, în aceste clădiri, instalează un punct de miliţie. În celelalte clădiri s-au uitat şi spun că se poate de amenajat un detaşament al pretinsului lor minister al apărării”, afirmă Constantin Sucitu.

Pentru arenda spaţiului, gimnaziul trebuie să plătească în fiecare lună câte 50 de mii de lei.  „Fiindcă noi nu am plătit nici în 2013 şi nici în 2014, ne-au pus penalităţi de 100 de mii de lei. Înseamnă că noi trebuie să plătim aproximativ un milion de lei. Ei pot să meargă la diferite provocări ca să nu putem începe anul de studii 2014 – 2015”, mai spune directorul gimnaziului din Corjova.

Constantin Sucitu explică de ce până acum banii pentru chiria clădirii nu au ajuns pe conturile administraţiei nerecunoscute din regiune. Tiraspolul insistă pe deschiderea unui cont într-o bancă din stânga Nistrului. Solicitarea nu poate fi, însă, acceptată, deoarece gimnaziul este în subordinea Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

Sursa citată spune că a informat autorităţile statului, dar şi instituţiile internaţionale acreditate în Moldova, despre ameninţările Tiraspolului.  Deocamdată, Biroul pentru Reintegrare nu a comentat situaţia creată.

 

Sursa: http://trm.md/ro/regional/gimnaziul-cu-predare-in-limba-romana-din-corjova-ar-putea-deveni-sediul-militiei-transnistrene/