16.01.2014: După întâlnirea cu Van Rompuy Băsescu: Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra unor evoluţii din Moldova. Am pornit de la situaţiile de risc din Moldova

Băsescu: Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra unor evoluţii din Moldova. Am pornit de la situaţiile de risc din Moldova

 

 

Preşedintele Traian Băsescu face o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, după ce acesta  a avut o întrevedere joi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

 Principalele declarații:

“Despre Republica Moldova: Nu m-am dus nici în calitate de avocat al Republicii Moldova sau simpatizant al politicienilor de la Chişinău, ci în calitatea de preşedinte al României.

Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra unor evoluţii din Moldova. Situaţia prezentată: am pornit de la situaţiile de risc din Moldova care pot afecta parcursul european al celui de-al doilea stat românesc.

Cel mai important risc este Transnistria unde pot apărea provocări. Formatul de negociere 5 plus 2 care viza găsirea unei soluţii pentru Transnistria s-a dovedit ineficient, după părerea mea. Formatul nu a reuşit să mişte lucrurile înainte. I-am spus lui Van Rompuy că nu ne mai putem ascunde  să spunem că lucrurile se rezolvă în formatul 5 plus 2. Trebuie găsite soluţii.

Am ridicat şi problema şicanelor care se fac şcolilor de limba română din Transnistria şi am rugat să se coneapă o intervenţie a UE.

De asemenea, am atenţionat asupra celui de-al doilea focar de instabilitate, Găgăuzia. Mâine e o întâlnire a aleşilor locali, iar pe 2 februarie, contrar deciziei judecătoriei, se preconizează desfăşurarea unui referendum pentru independenţa Găgăuziei. Am obligaţia să informez conducătorii structurilor europene despre aceste evenimente”.

Legat de Republica Moldova, l-am rugat pe preşedinte să analizăm posibilitatea găsirii unor resurse financiare europene. În cazul în care sunt resurse financiare necheltuite, să fie alocaţi procesului de interconectare energetică a Moldovei la România.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/basescu-am-simtit-nevoia-sa-atrag-atentia-asupra-unor-evolutii-din-moldova-am-pornit-de-la-situatiile-de-risc-din-moldova-230252/