15.08.2016: Cei mai buni prieteni ai Transnistriei: șeful OSCE, Steinmeier, și vicepremierul rus Rogozin

Ministrul Afacerilor de Externe al Germaniei și președinte în exercițiu al OSCE, Frank-Walter Steinmeier, și vicepremierul rus Dmitri Rogozin au influențat pozitiv imaginea regiunii transnistrene, a declarat  șeful guvernului nerecunoscut din stânga Nistrului, Pavel Prokudin, pentru postul de televiziune Pervîi Pridnestrovskii, citat de Novosti PMR.  Acesta s-a referit la importanța companiei intermediare Energokapital pentru economia regiunii, dar și la criza valutară.

 

Steinmeier și Rogozin, cei mai buni prieteni ai Transnistriei

Întrebat de jurnaliști despre colaborarea cu Rusia și vizita oficialilor din Uniunea Europeană, dar și de la Moscova, Prokudin a spus că atenția oaspeților de rang înalt este un fapt pozitiv pentru imaginea regiunii.

 

Steinmeier, la Tiraspol, în discuție cu Vitali Ignatiev Sursa foto

 

Acesta l-a lăudat pe ministrul Afacerilor Externe din Germania și actualul președinte al OSCE, Frank- Walter Steimeier, după vizita ultimului în regiunea transnistreană și a spus că este un diplomat adevărat și poate asculta problemele oamenilor.

De înalte aprecieri din partea lui Prokudin s-a bucurat și vicepremierul rus, pecum și reprezentantul lui Putin în Transnistria, Dmitri Rogozin. Prokudin a spus că Rogozin a susținut activitatea „Guvernului” transnistrean și a îndemnat oficialii să colaboreze cu alte orașe din Rusia pentru a intensifica relațiile economice.

 

Dmitri Rogozin (stânga); Evgheni Șevciuk (dreapta) Sursa Foto president. gospmr.ru
Dmitri Rogozin (stânga); Evgheni Șevciuk (dreapta)
 FOTO president. gospmr.ru

 

„Premierul” Prokudin a spus că Transnistria colaborează deja cu orașul rus Novosibirsk (orașul natal al prim-ministrului de la Tiraspol) și urmează să stabilească relații între orașul Tighina (Bender) și Arhanghelsk.

 

Transnistrenii sunt preocupați de dolari și euro

 

Pavel Prokudin a recunoscut că în Transnistria s-a creat o situație când se vede clar că există un curs oficial al valutei și altul creat de piața neagră care a și influențat în opinia lui majorarea prețurilor în regiune.

 Cursul oficial pe care l-au anunțat băncile comerciale transnistrene este de circa 14 ruble.

 

Rubla transnistreană s-a depreciat considerabil în ultimul an. FOTO Sandu Tarlev
Rubla transnistreană s-a depreciat considerabil în ultimul an. FOTO Sandu Tarlev

 

Șeful Sovietului Suprem a afirmat că impozitele se vor calcula în funcție de cursul anunțat de băncile comerciale. Astfel, potrivit acestuia, va fi eliminată piața neagră a valutei în regiune. Acesta speră că cifrele anunțate de bănci sunt ultimele măsuri la care au hotărât să recurgă specialiștii în finanțe în condițiile actuale ale sistemului financiar-bancar din regiune.

Prokudin a spus că 30% din adresările cetățenilor către „guvern” sunt legate de valută. „Intri în frizerie, te întreabă, la piața lume te oprește și-ți spune: Păi, ce e cu valuta? Voi vă gândiți acolo”, s-a plâns premierul.

 

Conflict înte Sovietul Suprem și Guvern nu există

 

Jurnalistul de la postul de televiune Pervîi Prindnistrovschii l-a mai întrebat pe Prokudin ce crede acesta despre aprecierea negativă a activității guvernului de către deputații Sovietului Suprem. În replică, Prokudin a declarat că nu există conflict între așa-zisul legislativ și Sovietul Suprem, iar ceea ce a avut loc în ședințele plenului a fost o expresie a intereselor unor grupuri politice.

Acesta a criticat ostilitatea deputaților, menționând că ultimii nu au avut suport legal de a da aprecieri în asemenea mod, iar responsabilitatea pentru starea lucrurilor trebuie s-o aibă în egală măsură toate ramurile puterii conform principiului celor trei fundamente.

 

120 de mii de pentru mașina directorului de la Uzina Metalurgică Râbnița

 

Prokudin a apărat poziția „Guvenului” și a criticat situația creată la Uzina Metalurgică Moldovenească Râbnița. În opinia lui, situația s-a agravat doar datorită unui management ineficient. Totodată, acesta a menționat că a fost uimit de datele privind cheltuielile admise de conducerea întreprinderii. „Prim-ministrul” de la Tiraspol a spus că doar întreținerea automobilului directorului uzinei care a activat anterior costa 120 de mii de dolari pe an, iar salariile administratorilor ajungeau la 10-15 mii de dolari.

 

Pavel Prokudin, Președintele Guvernului din regiunea transnistrană. Sursa Foto: Novosti PMR
Pavel Prokudin, Președintele Guvernului din regiunea transnistrană. FOTO Novosti PMR

 

Pavel Prokudin a explicat că situația de la uzina metalurgică s-a schimbat inclusiv datorită politicilor Uniunii Europene de antidumping care a admis sancțiuni împotriva Rusiei și Chinei. Acesta a menționat că, în pofida faptului că volumul produs s-a majorat cu zeci de tone, nu s-a produs un efect de amploare din cauza că prețul produsului pe piața mondială a scăzut.

 

Capital transnistrean din Energokapital

 

Oficialul de la Tiraspol a răspuns și criticilor privind compania intermediară din Transnistria, Energokapital. Acesta a menționat că prin intemediul companiei, Tirapsolul are posibilitatatea de a exporta 100% de de energie electrică în dreapta Nistrului. ”Este petrolul nostru la ora actuală. Veniturile obținute au majorat baza impozitară cu 260 de milioane de ruble”, a menționat Prokudin. Oficialul a mai subliniat că Energokapital și Hidrocentrală ”Moldavskaya GRĂS” aduc cele mai mari venituri în valută în regiune.

Prokudin a mai spus va construi un monument și îi va oferi ordin acelui om care va găsi alta soluție în acest sector cu Chișinăul.

 

Moldova și Ucraina au luat căile ferate ale Transnistriei

 

O altă schemă care este discutată intens în societatea din stânga Nistrului este problema legată de Calea Ferată. Prokudin consideră că pe segmentul căilor ferate au avut loc înțelegeri între Ucraina și Moldova care au adoptat decizii politice. „Acum, la fel, au luat o astfel de decizie – 11 ani a fost totul bine, prin Cuciurgan și Slobodca se intra, iar azi au luat decizia de a stopa totul. Este o decizie absolut angajată și politică a Moldovei și Ucrainei”, consideră Prokudin.

El a mai spus că acum nimeni nu vrea să folosească infrastructura feroviară din Transnistria deoarece Căile Ferate din Moldova nu-i recunosc. Anterior, potrivit „premierului” de la Tiraspol, au existat trei companii care au cooperat cu Căile Ferate din Moldova, iar una din întreprinderi a fost înregistrată în Ucraina. Acum inspectorii fiscali au atestat o serie de abateri de la plata impozitelor în acest sector.

Referitor la tăierile de pensii admise anterior, Prokudin a spus că administrația a fost nevoită să recurgă la acest pas pentru a menține capacitatea de apărare a regiunii în contextul acutizării conflictului din Ucraina. Prokudin a mai spus că l-a sfătuit pe liderul administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, să desecretizeze documentele cu referire la cauzele care au stat la baza acestei decizii pentru a opri criticile aduse autorităților.

 

Sursa: http://moldnova.eu/ro/steinmeier-si-rogozin-cei-mai-buni-prieteni-ai-transnistriei-4911.html/