15.07.2016: CONFERINŢA DIN BAVARIA VA CONTRIBUI LA OBŢINEREA REZULTATELOR ÎN REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ – OSCE

OSCE consideră că conferinţa din Bavaria va contribui la obţinerea rezultatelor în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, se vorbeşte în comunicatul de presă al OSCE, citat de agenţia „INFOTAG”.

„Sunt fericit să spun că această conferință, reprezentând o măsură de consolidare a încrederii în sprijinul procesului oficial, a reușit să promoveze accentual pe procesul bazat pe rezultatele, pe care Președintele în exercițiu din partea Germaniei și partenerii noștri internaționali îl consideră drept precondiție pentru progres”, a spus la finele conferinţei Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Cord Meier-Klodt.

În mesaj se menţionează că conferinţa de două zile privind măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare transnistreană, desfăşurată În perioada 12-13 iulie 2016, în orașul german Bad Reichenhall, a reunit reunit reprezentanți politici ai părților și parteneri internaționali ai formatului „5+2” „într-un cadru informal, pentru ca să discute provocările existente și să promoveze măsurile de consolidare a încrederii care ar întări procesul”.

OSCE aminteşte că „în ultimele câteva luni a asistat la un dialog intensificat între părți, care s-a datorat, într-o mare măsură, eforturilor și consensului nemaipomenit între mediatori și observatori”. Pe parcursul negocierilor în format „5+2”, desfășurate la Berlin pe 2 și 3 iunie, părțile s-au angajat să întreprindă în timpul stabilit pași concreți, inclusiv în domeniile ecologiei, educației, transportului și telecomunicațiilor.

„Dintre acele angajamente incluse în protocolul de la Berlin, părțile au finalizat un acord în domeniul ecologiei și au făcut schimb de liste în legătură cu problema dosarelor penale”, a spus Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan.

„Cadrul informal al Conferinței bavareze le-a oferit părților o oportunitate unică ca să continue lucrul asupra acordurilor rămase, pentru ca să ofere oamenilor de pe ambele maluri beneficii importante și să consolideze procesul de reglementare”, se menţionează în comunicat.

Conferința este o inițiativă multianuală, finanțată de guvernul german, și a fost organizată de către Misiunea OSCE în Moldova.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/227812/