14.12.2013: Delegaţia Republicii Moldova în CUC a abordat subiectul cu privire la respectarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova

Pe 12 decembrie 2013, s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC). În cadrul acesteia, delegaţia Republicii Moldova a atras atenţia asupra cursului distructiv promovat de către structurile de la Tiraspol prin instalarea unilaterală în Zona de Securitate a posturilor structurilor de forţă ce reprezintă un element  de destabilizare care pune în pericol însăşi funcţionalitatea mecanismului de pacificare. În acest sens, a fost reiterată necesitatea instituirii unei misiuni internaţionale de monitorizare a structurilor de forţă şi a posturilor amplasate în Zona de Securitate.

Delegaţia moldovenească, în ansamblul subiectelor abordate, a evidenţiat că acţiunile unilaterale ale structurilor regiunii transnistrene împotriva Grupului operativ de anchetă din partea Republicii Moldova şi încercarea introducerii dublei impozitări pentru cetăţenii Republicii Moldova ce activează în or. Bender, duce la tensionarea situaţiei în Zona de Securitate.

De asemenea, delegaţia Republicii Moldova a înaintat o adresare către Comisie privind cazul cetăţenilor Republicii Moldova, Beşleaga V. şi Bevziuc S., reţinuţi pentru o pretinsă încălcare de către structurile de forţă de la Tiraspol. Aceste acţiuni contravin grav art.3 din „Acordul cu privire laprincipiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană Republicii Moldova” din 1992 şi art.3 din „Regulamentul provizoriu cu privire la principiile activităţii organelor de drept în raioanele cu regim sporit de securitate a regiunii transnistrene a Republicii Moldova”.

Luând în consideraţie gravitatea situaţiei şi pentru a preveni escaladarea tensiunilor, componenta moldovenească în CUC s-a adresat către delegaţia transnistreană de a clarifica circumstanţele incidentului şi a solicitat eliberarea cetăţenilor Beşleaga V. şi Bevziuc S.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control