14.11.2011: Comunicat de presă privitor la poziţia neconstructivă a delegaţiei transnistrene

 

Comunicat de presă

14 noiembrie 2014

 

Privitor la poziţia neconstructivă a delegaţiei transnistrene

 

 

În cadrul întrunirii din 13 noiembrie 2014 a Comisiei Unificată de Control (CUC) reprezentanţii de la Tiraspol au demonstrat un comportament impertinent şi o atitudine tendenţioasă faţă de poziţia delegaţiei Republicii Moldova, care a reiterat necesitate includerii în agenda şedinţei a subiectului cu privire la circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de Securitate şi efectuarea unei monitorizări echidistante a Zonei de Securitate.

Delegaţia Tiraspolului a respins categoric propunerile menţionate sub pretextul că aceasta nu ţine de competenţa Comisiei. Mai mult, într-un mod tendenţios au fost interpretate unele articolele ale „Acordului privind soluţionarea paşnică a conflictului militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova” semnat pe 21 iulie 1992, documentele de bază ale Comisiei şi activitatea organelor constituţionale ale Republicii Moldova, în special cele de drept din Zona de Securitate. În pofida înţelegerii de a se abţine de la declaraţii şi învinuiri, Tiraspolul în mod constant recurge la distorsionarea realităţii pentru a duce în eroare opinia publică şi a crea o imagine negativă a Delegaţiei RM în cadrul CUC.

În vederea deblocării activităţii CUC, s-a convenit asupra desfăşurării unor consultări suplimentare la nivelul co-preşedinţilor, Misiunii OSCE şi reprezentanţilor Ucrainei unde se vor aborda subiectele privind monitorizarea Zonei de Securitate şi circulaţia liberă a cetăţenilor.

De asemenea, delegaţia  moldovenească a făcut o adresare ce se referă la scrutinul electoral parlamentar din Republica Moldova din 30 noiembrie curent (se anexează). În adresare se solicită delegaţiilor şi reprezentanţilor în Comisie neadmiterea eventualelor incidente şi acţiuni provocatoare în zona de responsabilitate a forţelor pacificatoare, precum şi conlucrarea cu organele de drept în asigurarea ordinii publice în Zona de securitate.

Următoarea reuniune a CUC va avea loc pe 20 noiembrie 2014.

 

 

Delegaţia Republicii Moldova  în CUC

Biroul pentru reintegrare

http://reintegrare.gov.md