14.10.2015: Administrația de la Tiraspol a pornit un recensământ în Transnistria

Un recensământ general al populației, organizat de administrația de la Tiraspol, a început astăzi în regiunea transnistreană. Locuitorii raioanelor controlate de autoritățile separatiste din estul Republicii Moldova sunt invitați să răspundă la 30 de întrebări incluse în chestionar, printre care vârsta, etnia, studiile și veniturile și sursa acestora.

Recensământului urmează să fie supuși toți locuitorii regiunii, indiferent dacă se află pe loc sau sunt plecați în străinătate, precum și persoanele fără cetățenie, dar și străinii care se află temporar în Transnistria, transmite RIA „Novosti”, care face referință o direcție special creată pe lângă așa-zisul Minister al Dezvoltării Economice de la Tiraspol.

Conform regulamentului, prezența personală nu este necesară. O singură persoană poate oferi informațiile necesare pentru întreaga familie, precizează sursa citată, adăugând că cei care nu vor permită recenzorilor să intre în locuințele lor pot veni la birourile de recensământ staționare, pentru a răspunde la întrebările din anchetă.

Recensământul se va desfășura până pe data de 25 octombrie.

La ultimul recensământ din fosta URSS, din 1989, în regiunea transnistreană locuiau 790 mii de oameni.

Un alt recensământ, organizat de administrația de la Tiraspol în noiembrie 2004, indica un număr de aproximativ 555 de mii de locuitori în Transnistria, potrivit RIA „Novosti”. Aproximativ 180 dintre aceștia dețin în prezent cetățenia Federației Ruse și peste 100 de mii – pe cea a Ucrainei, susține agenția de presă rusă.

Totodată, autoritățile de la Chișinău afirmă că statisticile oficiale ale Tiraspolului sunt exagerate, pentru a ascunde amploarea exodului populației din regiune, relatează Radio Europa Liberă. Datele Chișinăului arată în regiunea transnistreană sunt 380-400 mii de locuitori, dintre care 300 mii dețin cetățenia Republicii Moldova.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/social/20066/Administra%C8%9Bia-de-la-Tiraspol-a-pornit-un-recens%C4%83m%C3%A2nt-%C3%AEn-Transnistria.htm