14.10.2014: Mii de moldoveni, judecaţi de instanţele nerecunoscute de peste Nistru. Cazul unui bărbat a ajuns în atenţia CSM

Peste 30 000 de moldoveni au fost judecaţi de instanţele nerecunoscute din regiunea transnistreană şi doar jumătate dintre ei a contestat deciziile în judecătoriile subordonate Chişinăului. Este şi cazul unui bărbat condamnat la puşcărie de pretinşii magistraţi din stânga Nistrului, hotărâre anulată de Curtea Supremă de Justiţie. Cazul a ajuns şi în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii.

Opinia membrilor CSM a fost solicitată de reprezentanţii Biroului pentru Reintegrare, după ce au fost sesizaţi de către bărbatul condamnat în stânga Nistrului. 

“Prin faptul că am luat act, se înţelege că noi informaţia respectivă am prelucrat-o, am analizat-o şi ulterior va fi informată instanţa de judecată, Curtea Supremă de Justiţie despre acţiunile noastre”, a spus membrul CSM, Teodor Cârnaţ.

Subiectul a generat discuţii aprinse la şedinţa CSM.

“Practica europeană se expune prompt nu doar în cazul Republicii Moldova, dar şi în alte cazuri. Nu poate fi persoana condamnată de către organe judecătoreşti constituite contrat prevederilor constituţionale a statului”, a spus membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Ţurcanu.

Curtea Supremă de Justiţie a cerut Procuraturii Generale să investigheze cazul şi dacă se va dovedi că bărbatul a săvârşit o infracţiune, el va fi judecat conform Codului Penal al Republicii Moldova.

 

Sursa: http://www.publika.md/mii-de-moldoveni–judecati-de-instantele-nerecunoscute-de-peste-nistru–cazul-unui-barbat-a-ajuns-in-atentia-csm_2120441.html