14.10.2013: Undă verde pentru instituirea punctelor migraționale de control pe linia transnistreană

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege nr. 250, care prevede instituirea punctelor migraționale de control de pe linia administrativă ce separă malul stâng al Nistrului. Legea a fost aprobată cu tot cu amendamentul care stipulează că locuitorii din regiunea transnistreană care nu au pașapoarte moldovenești nu vor ajunge sub incidența acestei legi. Legea intră în vigoare la data adoptării.

Comuniștii nu au ajuns la ședință, din cauza protestului care a avut loc cu participarea enoriașilor. De aceea, contra inițiativei legislative s-a expus doar deputatul independent Mihai Godea, subliniind că nu este corect să se opereze cu „jumătăți de măsură”. Potrivit lui, forma finală a legii protejează de fapt„infractorii și mercenarii ruși de la Tiraspol”.

Deputatul PL Valeriu Munteanu a susținut legea, dar s-a interesat dacă aceasta va fi suficientă pentru asigurarea precondițiilor pentru liberalizarea regimului de vize cu UE și dacă aceasta a fost discutată cu partenerii europeni. Președintele Parlamentului, Igor Corman, a precizat că legea reprezintă un important pas înainte și că adoptarea acesteia face parte din angajamentele Republicii Moldova față de UE.

Precizăm că punctele de control sunt implementate pentru a facilita procedura de control a fluxului de străini care intră în țară prin segmentul transnistrean.

Sursa: http://unimedia.info/stiri/unda-verde-pentru-instituirea-punctelor-migrationale-de-control-pe-linia-transnistreana-66786.html