14.07.2015: Blocada ucraineana la frontiere da mari batai de cap contrabandistilor transnistreni

Controalele inasprite la frontiera dintre Ucraina si Republica Moldova, pe segment transnistrean, creaza problemele mari economiei negre a regiunii separatiste transnistreni. Mai exact, contrabandistii, cu conexii importante la varful conducerii separatiste, au mari dificultati in a-si mai scoate marfa din regiune prin segmentul de granita cu Ucraina. Presa de la Tiraspol a publicat mai multe inregistrari audio intre liderii separatisti transnistreni si fenomenul contrabandei cu tigari. Din inregistrarile audio reiese ca persoanele implicate in schema de contrabanda au probleme serioase in ultima perioada. Problemele au aparut dupa ce autoritatile din Ucraina au pus sub control mai multe sectoare de granita comuna intre Ucraina si regiunea necontrolata de catre Chisinau, relateaza portalul Unimedia. Oficialii de la Tiraspol sustin insa ca nu exista contrabanda in regiune, facand referire la misiunea de observatori la frontiera EUBAM, insa acestia au afirmat in repetate randuri ca exista multe intrebari la capitolul traficul de marfuri in jurul regiunii separatiste, mai ales in ceea ce priveste cel de tigarete.

Pe de cealalta parte, Tiraspolul impune noi taxe producatorilor din dreapta Nistrului. Administraţia din stanga Nistrului a introdus o taxa temporara la importul de piersici. Aceasta va fi de 0,25 de dolari pentru un kilogram si va fi aplicata in urmatoarele doua luni. Taxa ii vizeaza si pe producarorii din dreapta Nistrului si este motivata prin faptul ca „volumul productiei de piersici din regiune este suficient pentru consumul intern, dar si pentru intreprinderile de procesare”.

 

Sursa: http://karadeniz-press.ro/kara/blocada-ucraineana-la-frontiere-da-mari-batai-de-cap-contrabandistilor-transnistreni/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+KaradenizPress+%28Karadeniz+Press%29