14.07.2014: Afaceri cu Transnistria: Kilogramul de caviar costă 12 euro în Moldova, 1.000 de euro în UE

Chiar dacă nu e pe placul Moscovei, Acordul de Asociere la Uniunea Europeană pe care l-a semnat Republica Moldova, documentul este în avantajul moldovenilor. De efecte profită chiar şi separatiştii din Transnistria, transmite UNIMEDIA cu referire laTVR.

Dacă la nivel politic, la Tiraspol se tot flutură rezultatul unui referendum care ar permite trecerea regiunii separatiste sub jurisdicţia Rusiei, ei bine, oamenii încep să descopere că traiul bun ar veni totuşi din Occident.

Uniunea Europeană devine tot mai atractivă pentru agenţii economici din Transnistria, chiar dacă autorităţile separatiste de acolo ţin morţiş că, odată ce Moldova s-a asociat la familia europeană, firmele din stânga Nistrului vor fi păgubite – mit spulberat de activitatea unei crescătorii de sturioni de la Tiraspol.

Patronii companiei spun că preţul unui kilogram de caviar pe piaţa Moldovei este de 12 euro, iar în Occident kilogramul poate ajunge şi până la 1.000 de euro. Consider că piața europeană ne va accepta.

Gustul caviarului pe care îl producem este mai autentic, iar cei care înțeleg valoarea unui gust adevărat vor aprecia cu siguranță produsul nostru, a declarat Svetlana Kasaeva, director executiv al complexului. Se pare că economia regiunii trece pe minus. Salariile şi pensiile oamenilor din Transnistria sunt reduse cu 15-30% pe motiv că în buget nu sunt bani. De această criză bugetară se lovesc şi locuitorii din Rezina, oraş despărţit de Transnistria de un pod.

Oamenii spun că salvarea ar fi Europa. Legiuitorii moldoveni au adoptat o declaraţie prin care fac un apel către aşa-numita administraţie din Transnistria să continue dialogul cu Chişinăul în vederea aplicării în regiunea de est a Moldovei a prevederilor Acordului de Liber Schimb. Mai mult, autorităţile moldovene au îndemnat Tiraspolul să nu politizeze acest proces.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/video-Afaceri-cu-Transnistria-Kilogramul-de-caviar-costa-12-euro-in-Moldova-1.000-de-euro-in-UE–79380.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss