14.05.2014: Leancă a semnat o dispoziție ce vizează mai multe localităţi din Zona de securitate

Premierul Iurie Leancă a semnat printr-o dispoziție Planul de acțiuni pentru dezvoltarea social-economică a unor localităţi din raioanele Dubăsari, Căuşeni şi Anenii Noi, amplasate în Zona de securitate, pe anul 2014.

După cum transmite TRIBUNA,  planul conține  27 de punte. Acestea urmează a fi implementate în acest an cu suportul autorităților centrale și locale.

Astfel, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va elabora modificări la legea privind protecţia socială suplimentară a unor beneficiari de pensii, stabilite în sistemul public de asigurări sociale, a hotărîrii Guvernului  „Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social” în partea ce ţine de excluderea venitului din activitatea agricolă (în cazul lipsei de acces la aceste terenuri) la determinarea şi calcularea venitului global mediu lunar al familiei, dar și va veni cu  propuneri privind trecerea Gimnaziului „Anatol Codru” din comuna Molovata Nouă, a Liceului Teoretic „Vlad Ioviţă” din comuna Cocieri şi a Liceului Teoretic din comuna Doroţcaia, raionul Dubăsari, în subordinea Ministerului Educaţiei pentru a acorda cadrelor didactice din aceste instituţii suplimente la salarii.

Același plan  mai prevede elaborarea proiectelor ce  vizează scutirea deţinătorilor de terenuri agricole situate după traseul Rîbniţa-Tiraspol de plata impozitului funciar, plata contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii şi plata primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală”, precum şi a actelor normative conexe acesteia, dar și asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, care să prevadă includerea persoanelor participante la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova în categoria de persoane neangajate pentru care primele de asigurare se achită din contul bugetului de stat.

De asemenea, în 2014 va fi elaborat mecanismul de liber trafic la punctele de trecere pentru transportul sanitar specializat al Serviciului de urgenţă.

 

Sursa: http://tribuna.md/2014/05/13/doc-leanca-a-semnat-o-dispozitie-ce-vizeaza-mai-multe-localitati-din-zona-de-securitate/