14.04.2016: Ambasadorul SUA vorbeşte despre pericolul federalizării Rep. Moldova

Într-un interviu pentru Europa Liberă, diplomatul american a explicat că scenariul potrivit căruia Occidentul şi Rusia ar fi bătut palma ca, în schimbul retragerii armate ruseşti din Siria, Kremlinului să-i fie servite pe tavă Ucraina şi Republica Moldova în vederea federalizării, este doar o fantezie.

„Acestea sunt nişte scenarii ipotetice. Nimeni, cu excepţia unui grup mic de oameni din Kremlin, nu cunoaşte care sunt planurile Rusiei. Eu cred că economia Rusiei a suferit enorm din cauza sancţiunilor pe care trebuie să le suporte din cauza ei, iar retragerea sa din Siria arată că Rusia de fapt analizează să nu se extindă în regiune. Printre altele, eu nu sunt sigur că Rusia se va retrage din Siria. Vedem foarte multe activităţi ale ei în desfăşurare în Siria. Însă nu este ceva ce putem şti cu adevărat. Nimeni nu ştie răspunsul la întrebarea ce planuri are Rusia. Când a avut loc agresiunea Rusiei în Ucraina, am văzut foarte multe dovezi ale dorinţei ei să se extindă militar în această parte a lumii. Însă eu nu văd un pericol iminent Moldovei. Eu cred că Rusia are multe, multe alte preocupări interne şi externe la care să le facă faţă”, a declarat James Pettit.

În ceea ce priveşte ipoteza că următoarea mutare a Moscovei pentru a-şi menţine influenţa în Republica Moldova va fi punerea în aplicare a unui plan de federalizare, ambasadorul SUA la Chişinău a făcut următorul comentariu: „Noţiunea de federalizare poate însemna foarte multe lucruri. SUA, după cum ştiţi, e o federaţie şi acest lucru funcţionează foarte bine. Dar eu nu sunt sigur exact ce au în vedere ruşii atunci când folosesc această noţiune. Dacă prin federalizare ei vorbesc despre crearea unor conflicte îngheţate noi, spre exemplu în Donbass, adică tratarea Donbass-ului după exemplu Transnistriei, atunci noi sigur ne vom opune acestui lucru”.

 

Sursa: http://infoprut.ro/43725-ambasadorul-sua-vorbeste-despre-pericolul-federalizarii-rep-moldova.html