14.04.2014: La Chişinău a avut loc întrevederea reprezentaţilor politici în reglementarea transnistreană

Comunicat de presă

14 aprilie 2014

La Chişinău a avut loc întrevederea reprezentaţilor politici în reglementarea transnistreană

La 14 aprilie 2014, la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în procesul de reglementare transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski. La şedinţă au participat şi reprezentanţii partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2″.

La propunerea Chişinăului, în cadrul întrevederii s-a discutat prioritar subiectul privind accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca. Mecanismul privind accesul fermierilor propus pe 11 februarie în cadrul şedinţei grupului de lucru pentru economie, nu a fost aprobat de către părţi. În acest sens, Eugen Carpov a menţionat că semnarea unor contracte de arendă a propriilor terenuri cu autorităţile locale din Dubăsari, la insistenţa Tiraspolului, sunt măsuri inadmisibile şi contravin dreptului fundamental de proprietate. În continuarea acestui dialog s-a convenit ca experţii grupurilor de lucru pentru economie să se întâlnească vineri, 18 aprilie, după care, pe 19 aprilie, la Tiraspol, reprezentanţii politici în procesul de reglementare transnistreană vor avea o nouă întrevedere.

De asemenea, Eugen Carpov a reiterat solicitarea către reprezentantul politic din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, să urmeze practica anilor precedenţi în a asigura libera circulaţie, inclusiv pentru persoanele oficiale de la Chişinău, în perioada sărbătorilor pascale.

Reprezentaţii politici au discutat şi despre următoarea rundă de negocieri în formatul “5+2”, care la propunerea OSCE, ar urma să se desfăşoare în luna mai.

Biroul pentru Reintegrare