14.03.2017: REPREZENTANŢII POLITICI LA NEGOCIERILE PRIVIND REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ NU AU AJUNS LA UN CONSENS

Reprezentanţii politici al Chişinăului şi al Tiraspolului la negocierile privind reglementarea transnistreană – Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev – nu au ajuns la un numitor comun la întrevederea de marţi de la Chişinău. Potrivit agenţiei INFOTAG, fiecare a rămas cu propria opinie pe marginea unor probleme nesoluţionate.

Gheorghe Bălan a spus că înăsprirea controlului pentru unii cetăţeni care locuiesc în Transnistria, dar care călătoresc prin aeroportul Chişinău, nu este ceva de mirare.

„În toate aeroporturile din lume, în baza informaţiei operative, poliţia şi vameşii pot controla cetăţenii, fără să-şi explice acţiunile. Dacă aţi fost direcţionaţi pe linia a doua, înseamnă că aşa trebuie. Uneori, toţi pasagerii unei curse de la aeroportul Chişinău pot fi supuşi unui control mai riguros. Aşa sunt regulile mondiale de securitate”, a menţionat vicepremierul pentru Reintegrarea Moldovei.

Ministrul de Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, a spus că a abordat mai multe chestiuni ce sunt incluse în Protocolul de la Berlin din iunie 2016, dar „acestea încă nu au fost soluţionate, în pofida termenul stabilit în document”.

„Nu a fost identificată o soluţie pentru problema transportului feroviar, deşi la ultima întrevedere a experţilor, din 22 februarie, ni s-a promis că partea moldavă va găsi o modalitate de livrare a carburanţilor în Transnistria, prin partea de nord. Situaţia însă nu s-a schimbat. Avem întrebări şi referitor la problema transportului rutier, precum şi la problema dosarelor penale motivate politic, deschise împotriva reprezentanţilor autorităţilor RMN”, a spus diplomatul.

Potrivit lui, Tiraspolul este alarmat de intenţia Moldovei şi Ucrainei de a institui la punctul de trecere Kuciurgan controlul comun al mărfurilor şi cetăţenilor.

„Nimeni nu are nevoie de un control triplu, care provoacă doar o tensiune de prisos la frontieră. Anume pe la Kuciurgan are loc unul din cele mai mari fluxuri de mărfuri şi de cetăţeni. Dacă vorbim de schimbul operativ de informaţii referitor la transporturile suspicioase, aceasta are loc pe linia UEBAM. Totodată, introducerea acestei măsuri în mod unilateral contravine acordurilor semnate de Chişinău şi Tiraspol referitor la reglementarea conflictului”, a spus Ignatiev, menţionând că la şedinţă a făcut o prezentare a prejudiciului, pe care Tiraspol îl estimează la $38 mil.

Ignatiev şi-a exprimat regretul că Gheorghe Bălan şi-a luat o pauză în timpul prezentării.

„Considerăm că instituirea controlului comun la Kuciurgan va deveni o provocare serioasă în procesul de negocieri în formatul „5+2” şi ar putea conduce la escaladarea situaţiei în regiune. Intenţionăm să solicităm mediatorilor şi observatorilor ca acest subiect să fie inclus pe agenda de lucru”, a remarcat Ignatiev, care a subliniat că la etapa actuală Transnistria nu este deloc pregătită să discute statutul politic al regiunii în componenţa RM.

Vicepremierul Gheorghe Bălan a spus că acest control comun la punctul de trecere a frontiere Kuciurgan reprezintă „o măsură eficientă de luptă împotriva schemelor criminale”.

„Acest fapt ne va permite să luptăm cu contrabanda de mărfuri, cu migraţia ilegală a cetăţenilor. Din păcate, acest segment al frontierei moldo-ucrainene este unul necontrolat. Am propus părţii transnistrene diferite variante de cooperare, de exemplu, organizarea controlului pe segmentul transnistrean, însă împreună cu Republica Moldova. Ei însă nici nu doresc să discute pe acest subiect”, a explicat Bălan.

El a menţionat că în prezent circa 2,3 mii de agenţi economici din Transnistria sunt înregistraţi temporar în Moldova şi îşi exportă mărfurile fără probleme.

Oficialul moldovean susţine că intenţia Tiraspolului de a include problema controlului comun la Kuciurgan pe agenda de lucru este una „neclară”.

„Controlul va simplifica viaţa oamenilor şi o va complica pe cea a contrabandiştilor”, a spus Bălan, precizând că în nici un document privind reglementarea transnistreană nu există noţiunea de „dosare penale motivate politic”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/241929/