13.11.2013: Întrevederea Viceprim-ministrului Eugen Carpov cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Astrid Thors

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut la 11 noiembrie 2013, o întrevedere cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Astrid Thors, care efectuează prima vizită în Republica Moldova în calitate de Înalt Comisar.

Domnul Eugen Carpov a felicitat Înaltul Comisar cu învestirea sa în funcţie, apreciind cooperarea constantă dintre autorităţile Republicii Moldova şi OSCE, inclusiv şi Oficiul Înaltului Comisar al OSCE.

În cadrul întrevederii oficialii au făcut un schimb general de opinii despre desfăşurarea procesului de negocieri, precum şi despre ultimele evoluţii înregistrate în dosarul transnistrean.

Un subiect aparte a vizat situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. În cadrul discuţiei a fost abordată situaţia şi funcţionarea celor opt şcoli moldoveneşti din partea stângă a Nistrului, precum şi efectele juridice ale actelor de studii, eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană.

Totodată, dl Eugen Carpov şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de acţiunile unilaterale întreprinse de către Tiraspol în raport cu şcolile moldoveneşti din regiune, precum şi faţă de alte instituţii care activează sub jurisdicţia Chişinăului. De asemenea, Viceprim-ministrul a menţionat că problemele apărute trebuie să fie soluţionate în cadrul mecanismelor existente de dialog.

La rândul său, Înaltul Comisar OSCE şi-a manifestat speranţa că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova va aduce doar beneficii populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului, precum şi întregului proces de reintegrare a ţării.

 

Sursa: http://article.wn.com/view/2013/11/12/intrevederea_Viceprimministrului_Eugen_CARPOV_cu_inaltul_Com/#/related_news