13.05.2016: Reprezentanţii Tiraspolului continuă să se eschiveze de la soluţionarea problemei liberei circulaţii

Pe 12 mai 2016, în or. Bender și-a reluat activitatea Comisia Unificată de Control. 

 

Conform ordinii de zi a şedinţei, aprobată pe 29 ianuarie 2016, urma să fie discutată problema privind asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate. Componenta moldovenească a propus repetat Comisiei să-și intensifice eforturile orientate spre identificarea unei soluții pragmatice la această problemă.

 

Totodată, a fost menționată şi importanţa luării în considerare a eforturilor substanțiale depuse pentru accelerarea soluţionării problemei date, în special, a sugestiilor reprezentanților Misiunii OSCE, discutate în repetate rînduri la nivelul copreședinților CUC, care includ viziunile generalizate la acest subiect ale tuturor delegaţiilor, relevînd expres necesitatea de a efectua monitorizări imparțiale a situației în Zona de Securitate.

 

Constatăm cu certitudine faptul că, în decursul ultimelor ședințe ale Comisiei, delegaţia transnistreană, de o manieră uzuală, evită sub orice formă luarea unei decizii la problema liberei circulaţii, continuînd să sfideze înţelegerile şi angajamentele convenite la nivelul copreşedinţilor CUC.

 

Diverse insinuări şi acuzaţii nefondate din partea reprezentanţilor Tiraspolului, precum că, aparatul de zbor care a efectuat lucrările cartografice și de cadastru ar fi fost dotat cu aparataj special de cercetare militară, ceea ce a alertat și pregătit de luptă așa numitele forțe paramilitare antiaeriene transnistrene, sunt de fapt o eschivare de la discutarea subiectului menţionat, contrar prevederilor Regulamentului de activitate al Comisiei.

 

Consultările asupra problemei liberei circulații vor continua.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control