13.05.2014: Decizia Rusiei care LOVEȘTE DUR în Transnistria! „Este prima dată când avem așa o situație”

Conflictul dintre Rusia și Ucraina poate avea urmări grave pentru populația din regiunea transnistreană, care ar putea rămâne fără gaze și energie electrică, dacă puterea de la Moscova va stopa livrările de gaze, se arată într-un material analitic publicat pe dniester.ru.

Potrivit sursei, din cauză că tranzitarea gazelor prin conducta din Ucraina ar putea fi blocată de Rusia începând cu 3 iunie, Transnistria s-ar putea confrunta cu mai multe probleme. „R. Moldova are asigurată o alternativă – România, care ar putea oferi volumul necesar de gaze, iar Transnistria ar ajunge să fie dependentă de furnizorul de gaze de pe malul drept al Nistrului. Conflictul dintre Rusia și Ucraina poate duce la situația când Tiraspolul va trebui să achite cu „bani reali” pentru livrarea gazului. Este pentru prima dată când avem așa o situație. De obicei, în Tiraspol, gazul rusesc era livrat, iar banii rămâneau aici. În acest mod s-au acumulat datorii de patru miliarde de dolari, iar Transnistria a avut resurse pentru achitarea salariilor funcționarilor și măsuri de susținere a valutei”, se spune în analiza dniester.ru.

De asemenea, autorul materialului menționează că și activitatea Centralei de la Cuciurgan va fi afectată. Centrala funcționează pe bază de gaz și cărbune, iar livrările din Donbas, Ucraina, riscă să fie stopate din cauza războiului. „În concluzie, Transnistria riscă să rămână fără servicii comunale care depind de asigurarea cu gaze, dar și fără energie electrică”, se mai arată în materialul analitic.

Amintim că Rusia a cerut Ucrainei să plătească în avans pentru livrarea gazelor din iunie, avertizând că în caz contrar furnizarea va fi blocată, începând cu 3 iunie. Autoritățile de la Moscova anunță că datoria Ucrainei pentru gazele rusești se ridică la 3,5 miliarde de dolari. Puterea de la Kiev a anunțat că va identifica resurse alternative de aprovizionare cu gaze.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/decizia-rusiei-care-loveste-dur-in-transnistria-este-prima-data-cand-avem-asa-o-situatie/