13.04.2016: Gheorghe Bălan: „Sunt mai multe căi de a evacua munițiile din Transnistria”

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a dat un răspuns trimisului special al Ministerul de Externe al FR, Serghei Gubarev care a declarat că munițiile armatei a XIV rămase în Transnistria nu pot fi evacuate, pentru că în Ucraina, țară de tranzit, e un conflict militar.  

„Sunt mai multe căi de lichidare a munițiilor, inclusiv distrugerea pe lorc. Există calea aerului, o parte din cursele aeriene Chișinău-Moscova circula deasupra altor state europene decât Ucraina. De asemenea, există posibilitatea de a folosi portul din Giurgiulești. Din acest punct de vedere, deschiderea Chișinăului e totală. Urmează să vedem dacă singura problemă cu privire la retragerea acestor echipamente și muniții, invocată de Federația Rusă, e nedorința Ucrainei de a permite tranzitarea. Urmează să întrebăm și Ucraina, poate Ucraina ar permite tranzitarea acestor muniții, cu monitorizarea internațională a acesto convoaie”, a declarat  Gheorghe Bălan la TVR Moldova. 

Amintim că, săptămâna trecută, trimisul special al Ministerul de Externe al FR, Serghei Gubarev a declarat că trupele ruse care păzesc depozitele de armament de la Colbasna, regiunea transnistreană, vor pleca după ce problema retragerii va fi rezolvată. „Acest armament poate fi restras din Moldova în Rusia doar prin teritoriul Ucrianei. Este dificil să ne imaginăm că cineva își va asuma responsabilitatea asupra retragerii a câtorva garnituri de armament prin Ucraina, unde are loc un conflict militar”, a declarat diplomatul citat de agenția rusă ITAR-TASS.

 

Sursa: http://www.timpul.md/articol/gheorghe-balan-sunt-mai-multe-cai-de-a-evacua-muniiile-din-transnistria–91117.html