13.03.2015: Comunicat al Delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

13 martie 2015

Reprezentanţii Tiraspolului în CUC nu sunt dispuşi să identifice soluţii pentru asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate

La 12 martie 2015 a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC). În cadrul acesteia au continuat discuţiile pe marginea agendei aprobate încă la 29 ianuarie curent.

Pe tot parcursul şedinţei, delegaţia transnistreană a sfidat poziţiile asumate de către celelalte componente ale CUC pe problema liberei circulaţii în Zona de Securitate şi în mod unilateral s-a dezis de angajamentele asumate anterior. Astfel, reprezentanţii Tiraspolului, ignorând normele şi practicile existente în CUC, au declarat că nu sunt dispuşi să discute chestiunea privind libera circulaţie în Zona de Securitate şi nici să ia careva decizii, invocând că subiectul nu este în competenţa CUC, dar ţine de negocierile politice din formatul „5+2”.

Mai mult, în cadrul şedinţei, membrii delegaţiei transnistrene au recurs la politizarea subiectului discuţiilor, încălcând astfel Regulamentul activităţii CUC şi desconsiderând poziţia consolidată  a celorlalţi reprezentanţi în Comisie.

O astfel de abordare a generat discuţii contradictorii, fiind imposibilă adoptarea unei decizii comune. În acest context, co-preşedintele Federaţiei Ruse a propus amânarea şedinţei pentru următoarea săptămână.