13.02.2017: „Gazprom”, datoriile transnistrenilor la gaze și pârghia de influență asupra Chișinăului: Rușii RESPING oferta lui Filip

Compania „Gazprom” a refuzat propunerea premierului Pavel Filip privind restructurarea pentru mai mulți ani a datoriei de 6,5 miliarde de dolari pentru gazele rusești, peste 5,7 miliarde dintre care aparțin regiunii transnistrene.

Kommersant.ru scrie că Rusia nu mizează cel mai probabil pe întoarcerea acestei datorii a transnistrenilor, dar își va menține, astfel, pârghia de influență asupra Chișinăului.

Sursa precizează că acest plan de restructurare a datoriilor a fost sonorizat mai întâi de președintele Igor Dodon, care a avut la Moscova o întâlnire cu șeful „Gazprom”, Alexei Miller, și a fost mai apoi confirmat de premierul Pavel Filip care a avut o întâlnire, săptămâna trecută la Chișinău, cu vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom”, Valeri Golubev.

„Potrivit propunerii, R. Moldova s-a arătat dispusă să plătească partea sa de datorie din contul transferului în folosul „Moldovagaz” a unor active, iar datoria transnistrenilor să fie trecută la „Tiraspoltransgaz” sau la administrația regiunii transnistrene. O astfel de opțiune privează „Gazprom” de orice fel de perspectivă de a-și întoarce banii. În cadrul întrevederii, Golubev a spus că restructurarea datoriei istorice a R. Moldova este posibilă numai menținând achitarea integrală a livrărilor de gaze rusești”, scrie ziarul de la Moscova.

Kommersant îl citează pe Vyacheslav Mishchenko de la „Argus Media” care afirmă că economia Transnistriei este foarte mică și aceasta nu va putea întoarce datoria, prin urmare problema rămâne în câpmpul politic. „Dacă luăm în considerare faptul că Moscova nu a recunoscut suveranitatea Transnistriei, expertul consideră că, în viitor, Rusia va împinge părțile să se unească. Iar autoritățile ruse vor putea folosi datoria imensă pentru „Gazprom” ca pârghie pentru a readuce Moldova în sfera sa de influență, care, în ultimii ani, s-a gândit la integrarea în UE, lucru important în contextul situației din Ucraina”, scrie presa rusă.

 

Sursa: http://www.ziarulnational.md/gazprom-datoriile-transnistrenilor-la-gaze-si-parghia-de-influenta-asupra-chisinaului-rusii-resping-oferta-lui-filip/