12.11.2016: ÎN PREMIERĂ // Guvernul a decis să importe produse petroliere prin Transnistria

Produsele petroliere vor fi introduse prin frontiera de est a R. Moldova, adică prin Transnistria, până la finele acestui an.

Potrivit unui document aprobat ieri de Guvern, Serviciul Vamal va efectua, cu titlu provizoriu, până la 31 decembrie 2016, vămuirea, la postul vamal Bender 2, a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere Novosaviţcaia-Cuciurgan.

„Măsura a fost luată la solicitarea agenţilor economici de pe malul drept al Nistrului, care practică activitatea de import al combustibililor lubrifianți, precum şi pentru a asigura controlul aprovizionării Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene, cu produse petroliere”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

În luna august curent, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană prin intermediul căilor ferate, prin punctele de trecere a frontierei Slobodca şi Cuciurgan. Astfel, traficul a fost redirecţionat prin punctul de trecere a frontierei Ocniţa, fapt ce a îngreunat activitatea agenţilor economici din regiune.

Prin urmare, afirmă Guvernul, în urma discuţiilor purtate cu autorităţile de la Kiev şi a înţelegerilor convenite în cadrul grupurilor de lucru sectoriale pentru transport feroviar şi pentru problemele vamale din Chişinău şi Tiraspol, s-a decis aplicarea provizorie a controlului vamal la postul Bender 2.

Sursa: http://ziarulnational.md/premiera-guvernul-a-decis-sa-importe-produse-petroliere-prin-transnistria/