12.10.2016: VIDEO // EXCLUSIV // Colonel rus decorat de Șevciuk, reținut și expulzat de Chișinău pe 15 ani

VIDEO // EXCLUSIV // Colonel rus decorat de Șevciuk, reținut și expulzat de Chișinău pe 15 ani

FOTO: deschide.md
Chişinăul a expulzat un colonel rus care, în ianuarie1992, a luptat împotriva Republicii Moldova de partea separatiştilor transnistreni. Este vorba de Radislav Sabirov, care a făcut parte din forţele cu destinaţie specială „Dnestr” şi „Delta” ale KGB-ului din Transnistria, acum membru al trupelor de reacţie rapidă „Sobr” din Republica Tatarstan. Sabirov nu va mai putea pătrunde pe teritoriul Republicii Moldova timp de 15 ani.

Administrația lui Șevciuk scrie că Sabirov s-a aflat la Tiraspol într-o vizită privată și că a luat parte la festivitățile dedicate zilei orașului Bender.

Potrivit informațiilor Deschide.MD, Sabirov a intrat pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 octombrie, iar pe 7 octombrie fost decorat de Evgheni Șevciuk pentru participarea la războiul de pe Nistru de partea Tiraspolului.

„Constatăm cu regret că practica vicioasă de a pune presiune asupra părții transnistrene prin limitarea intrării cetățenilor ruși pe teritoriul transnistrean, a luat un caracter sistematic. Trebuie să menționăm că asemenea acțiuni, contravin spiritului de comunicare interstatal, sunt îndreptate cu un cinism deosebit împotriva cetățenilor Federației Ruse – jurnaliști, experți, politicieni, reprezentanți ai comunității științifice. Acest fapt, în opinia părții transnistrene, demonstrează intenția conducerii Republicii Moldova de a se opune în mod sistematic dezvoltării parteneriatului strategic între Transnistria și Rusia”, se menționează în declarația oficială, publicată pe site-ul așa-numitului minister de externe al Transnistriei.

Potrivit acelor de la externele transnistrene, asemenea acțiuni ale Republicii Moldova vor avea un impact negativ asupra dialogului între două părți.

Se pare că ștampila de expulzare, aplicată pe pașaport de către poliția de frontieră, a Republicii Moldova are anumite consecințe la nivel internațional. Este cunoscut cazul când un oficial al Abhaziei a renunțat să viziteze Transnistria din frica de a fi expulzat, fapt care îi va fi limitat accesul în statele Uniunii Europene.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/stiri/politic/1751/VIDEO–EXCLUSIV–Colonel-rus-decorat-de-%C8%98evciuk-re%C8%9Binut-%C8%99i-expulzat-de-Chi%C8%99in%C4%83u-pe-15-ani.htm