12.08.2016: Tapiola sugerează Chișinăului să accepte numerele transnistrene

Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, sugerează Chișinăului că ar fi bine să accepte numerele de înmatriculare transnistrene. La rândul său, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, expert în politica externa, Iulian Chifu, îi reproșează diplomatului european ca, în loc de sugestii, mai bine ar fi formulat o reacție la aplicațiile militare ale transnistrenilor din ultimele zile, pe Nistru.

 

Tapiola, a publicat o fotografie cu numerele de înmariculare din insulele Aland, o provincie autonomă, demilitarizată și unilinguală (suedeză) a Finlandei, ar putea fi un exemplu ”pentru unii”. De fapt, fără prea multe eforturi ne dăm seama ca se referă la numerele de înmatriculare transnistrene – subiect care se află demult timp pe masa negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol. 

În comentarii, fostul consilier prezidențial de la București, Iulian Chifu îi lasă de înțeles lui Tapiola ca sugestia lui nu este binevenită. Totodată Chifu îi reproșează Ambasadorului că mai bine ar fi dat o reacție la aplicațiile militare de pe Nistru pe care transnistrenii le desfășoară cu implicare militarilor ruși.  

”Mai bine nu. Sau astepți tancurile ruse în Chișinau ca sa realizezi ca acest mod de abordare a lucrurilor în raioanele separatiste din Estul Republicii Moldova e o MAAAARE greseală? Sau ca primele 10 mașini cu asemenea însemne sparte de pietre când circulă  în partea aceasta a Republicii Moldova? Apropo, nu am vă zut nici o reacție la exercițiile militare….”, scrie Chifu. 

Este important sa precizam ca Pirkka Tapiola și-a etalat de mai multe ori simpatiile nedeclarate față de Rusia, prin gesturi pentru care formatorii de opinie l-au catalogat drept un nostalgic al sovietismului.

La inceputul lunii iulie, președintele în exercițiu al OSCE,  Frank-Walter Steinmeier, desemenea a recomandat Chișinăului recunoașterea diplomelor de studii și a plăcuțelor de înmatriculare auto transnistrene. Discuțiile au fost purtate în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip.

La începutul lunii iunie, un protocol a fost semnat la finele rundei de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2″, de la Berlin.

Potrivit raportului, „părțile au confirmat disponibilitatea de a continua reuniunile periodice la nivel de experți de lucru și de reprezentanți politici la conferința din luna iulie, în Bavaria”, pentru a ajunge la o serie de acorduri. În protocol sunt indicate şapte puncte, asupra cărora trebuie să se lucreze, printre care recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare transnistrene și a diplomelor de studii.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/social/30365/Tapiola-sugereaz%C4%83-Chi%C8%99in%C4%83ului-s%C4%83-accepte-numerele-transnistrene.htm