12.07.2017: Vlad Plahotniuc, la New York: A cerut retragerea trupelor rusești din estul țării noastre

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a cerut la New York retragerea trupelor rusești din estul țării noastre. Într-un discurs ținut de Vlad Plahotniuc la congresul Internaționalei Socialiste, în calitatea sa de vicepreședinte al acestei importante structuri internaționale, democratul a mai cerut schimbarea actualului format de menținere a păcii din regiunea transnistreană, din unul militar, în unul civil. 

Vlad Plahotniuc a declarat că Republica Moldova s-a bazat în ultimii 25 de ani pe diplomaţie multiraterală şi au fost încercate diferite idei şi propuneri conceptuale de rezolvare a conflictului trasnistrean. Doar că, deocamdată, nu se vede un rezultat important în soluționarea definitivă a problemei. Negocierile în formatul 5+2 au fost lansate acum 10 ani şi sunt implicaţi Chişinăul şi Tiraspolul, trei mediatori: Rusia, Ucraina şi OSCE, şi doi observatori din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite.

“În toţi aceşti ani formatul de negocieri nu şi-a arătat capacitatea de a ne oferi rezultatul pe care ni-l dorim. Am reuşit mai degrabă să păstrăm din inerţie un status quo, care contravine intereselor Moldovei”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Administraţia separatistă de la Tiraspol nu vrea să înţeleagă şi nu acceptă nicio propunere politică din partea Chişinăului, a mai spus liderul democraților din Moldova. Negocierile nu au dat rezultate, dar au creat condiţii pentru dialog şi lansare a platformelor pentru soluţionarea problemelor stringente pe care le au locuitorii, a adăugat preşedintele PDM.

“Chiar dacă nu ne-am atins ţelul, măcar de pace am avut parte, lucru care ne-a bucurat. Această iluzie a dispărut însă odată cu evenimentele care au avut loc în 2008, în Georgia. Ulterior, după ce au fost încălcate principiile de securitate, ne-a pierit orice speranţă. Totul a pornit după ce în 2014, vecinii noştri din Ucraina au pierdut Crimeea, iar în Donbass a izbucnit un conflict militar”, a subliniat preşedintele PDM.

Vlad Plahotniuc a mai declarat că trupele ruseşti de menţinere a păcii din regiunea transnistreană trebuie să fie transformate în misiune civilă sub mandat international.

“La acest forum, vreau să vă amintesc despre cererile legitime ale autorităţilor Moldovei: să fie finalizată procedura de evacuare a armatei şi a muniţiilor ruse de pe teritoriul ţării, decizie adoptată la summitul OSCE din 1999, de la Istanbul. Eu cred că aici, la New York, unde se află sediul ONU, este locul potrivit unde putem încă o data să ne spunem poziţia în speranţa că vom fi susţinuţi”, a declarat liderul PDM.

Liderul democraților participă la Consiliul Internaționalei Socialiste în calitate de vicepreședinte al organizației. Internaționala Socialistă a fost înființată în 1951, iar în prezent peste 150 de partide din 100 de țări fac parte din organizație. Scopul acesteia este să lege relații între partide din diferite colţuri ale lumii care au aceeași orientare politică. De asemenea, să găsească soluții pacifiste pentru conflicte internaționale și să promoveze democrația. Partidul Democrat din Moldova este membru cu drepturi depline din anul 2012.

Citește mai mult: http://www.publika.md/vlad-plahotniuc-la-new-york-a-cerut-retragerea-trupelor-rusesti-din-estul-tarii-noastre-galerie-foto_2974475.html#ixzz4mdTH5Ep4