12.06.2016: EXPERŢII BERLIN ECONOMICS CONSIDERĂ NECESARĂ DEPRECIEREA RUBLEI TRANSNISTRENE

Experţii europeni din Berlin Economics consideră că este necesar de a deprecia rubla transnistreană. Despre aceasta ei au declarat în ajun, la întrevederea de la Tiraspol cu conducerea Băncii din Transnistria (BRT).

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul BRT, directorul companiei Ricardo Giucci a prezentat cercetarea despre politica de curs din Transnistria, în care sunt propuse variante de depăşire a situaţiei cursului de schimb al rublei locale.

El a menţionat că în Ucraina, Moldova şi Rusia valutele naţionale au fost depreciate pentru a îmbunătăţi situaţia macroeconomică şi spori competitivitatea mărfurilor. În asemenea condiţii cursul nominal înalt al rublei transnistrene faţă de valutele statelor – parteneri comerciali dus la diminuarea competitivităţii mărfurilor transnistrene şi activizarea turismului de cumpărături în Moldova şi Ucraina.

„Deprecierea nu are alternativă. Rubla trebuie devalorizată cât mai curând posibil şi, totodată, trebuie să fiţi pregătiţi să faceţi faţă posibilelor urmări negative”, a spus expertul, recomandând „corectarea cursului într-un singur pas”.

Poziţia sa a fost împărtăşită de conducerea BRT, care deja demult insistă în Sovietul Suprem asupra deprecierii cu cel puţin 10% – până la 12,25-12,75 ruble:$1.

Dar deputaţii refuză să schimbe actualul coridor valutar de 11-11,3 rub.:$1, fiindu-le frică de inflaţie şi creşterea cheltuielilor bugetare. Ei propun BRT să folosească alte măsuri pentru a depăşi criza de pe piaţa valutară.

„INFOTAG” precizează: Berlin Economics este o companie de consultanţă europeană independentă, care îşi desfăşoară activitatea în Moldova, Ucraina, Belarus şi Rusia.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/225619/