12.04.2017: RUSIA CONSIDERĂ CĂ ÎN REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ S-AU ADUNAT PROBLEME CE TREBUIE DISCUTATE ÎN FORMATUL „5+2”

La Tiraspol a sosit Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Federaţiei Ruse, Serghei Gubarev, pentru „a se pregăti împreună de dorinţa în sfârşit apărută a Preşedinţiei Austriei în OSCE de a restabili activitatea regulată a procesului de negocieri în formatul „5+2”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi, la întrevederea cu preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski.

Diplomatul rus a împărtăşit poziţia liderului de la Tiraspol, potrivit căruia „s-au adunat probleme ce trebuie discutate pe o platformă internaţională”.

Krasnoselski şi-a exprimat nemulţumirea în privinţa faptului că „în formatul „5+2” sunt puse în discuţii probleme mai puţin actuale, iar problemele care necesită a fi discutate de urgenţă se doreşte a fi soluţionate pe la spate”.

„Noi suntem adepţii oricărui proces de negocieri. Considerăm că toate problemele trebuie să fie soluţionate la masa de negocieri. Rezolvarea problemelor pe la spatele Tiraspolului este inadmisibilă. Aceasta va duce la dezechilibrarea procesului de negocieri. Trebuie să înţelegem că toate problemele trebuie să fie soluţionat în exclusivitate la masa de negocieri, în prezenţa părţilor, mediatorilor şi observatorilor”, a subliniat el.

Gubarev consideră, de asemenea, inacceptabilă renunţarea la principiul „egalităţii părţilor la masa de negocieri”.

„Noi nu putem renunţa la acest principiu, care este unul fundamental, este baza procesului de negocieri. Dacă vom nega principiul egalităţii părţilor, atunci nu mai este vorba de negocieri, ci de dictatură. Cred că nimeni nu va recurge la aşa ceva. Susţin opinia dumneavoastră că pe platforma de negocieri trebuie aduse subiectele care îngrijorează cel mai mult părţile şi pe care le putem soluţiona doar prin eforturi comune şi raţiune colectivă”, a spus reprezentantul federaţiei Ruse.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/243886/