12.04.2014: Parlamentul de la Chişinău a decis eliminarea taxelor pentru mărfurile din Transnistria

Mărfurile din regiunea transnistreană vor fi scutite de taxe și accize la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Prevederea se conține în lista amendamentelor la politica bugetar-fiscală aprobată de Parlament în lectură finală.

Potrivit președintelui Comisiei permanente pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, acest lucru este ceva firesc, relatează Agora.

Măsura vine după ce autoritățile separatiste din stânga Nistrului au amenințat că ar putea introduce la rândul lor taxe și accize pentru produsele moldovenești exportate în Transnistria.

Tiraspol a acuzat inițial că măsura lovește întreprinderi mari precum, Kvint, Tirotex și Moldavizolit. La Camera Înregistrării de Stat de la Chișinău sunt înregistrate de 800 de companii, iar 37,5% își exportă producția în UE.

Declarațiile lui Veaceslav Ioniță la acest subiect, în format text și video le găsiți pe site-ul economic Agora.

UNIMEDIA precizează că Tiraspoul a condiționat participarea la negocierile în formatul „5+2”, de la Viena de votarea scutirilor de taxe și accize a mărfurilor transnistrene la importul în Republica Moldova. Parlamentul nu reușise să voteze în termen decizia în cauză, iar reuniunea a fost amânată pentru un termen nedeterminat.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/parlamentul-a-anulat-taxele-si-accizele-la-importul-marfurilor-din-transnistria-75017.html