12.02.2016:La 11 februarie 2016 a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de copreşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse

În cadrul şedinţei au fost examinate propunerile delegaţiilor CUC privind asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate, inclusiv în partea ce ţine de demararea monitorizării situaţiei din perimetrul acesteia pentru a identifica potenţiali factori în măsură să agraveze sau să destabilizeze situaţia. Pentru prima dată propunerea de iniţiere a monitorizării a fost acceptată şi de componenta transnistreană în Comisie.

Discuţiile s-au axat şi pe unele aspecte tehnice privind efectuarea monitorizării, perioada de timp, mecanismul şi formatul misiunii de monitorizare, precum şi pe elaborarea raportului final. Delegaţiile au convenit asupra necesităţii desfăşurării unor consultări suplimentare la acest subiect.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC a reiterat susţinerea  propunerilor  înaintate  de către şeful militar superior al Forţelor de Menţinere a Păcii ale Federaţiei Ruse privind introducerea mecanismului de deplasare la faţa locului a grupului unificat de observatori militari, la solicitarea unuia dintre comandanţii contingentelor forţelor de pacificare, pentru documentarea cazurilor de limitare a liberei circulaţii în Zona de Securitate. Delegaţia transnistreană s-a opus categoric acestei propuneri.

Discuţiile pe marginea acestui subiect vor continua la următoarele şedinţe ale CUC.

Totodată, delegaţia Republicii Moldova a înmânat componentelor CUC două înştiinţări privind desfăşurarea zborurilor aeriene legate de lucrările de cartografiere şi facilitarea liberei circulaţii în Zona de Securitate a unor elevi de la instituţii de învăţământ din raioanele Dubăsari şi Grigoriopol care vor participa la o olimpiada republicană, preconizată să se desfăşoare în s. Ustia.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control