11.12.2015: Rusia insistă pe numirea unui reprezentant în CUC pe care R. Moldova îl consideră INCOMPATIBIL

Federația Rusă și Transnistria fac front comun la ședințele Comisiei Unificate de Control (CUC), iar discuțiile privind libera circulație între cele două maluri ale Nistrului nu avansează din cauză că Moscova insistă pe aprobarea în calitate de membru al comisiei a unui reprezentant pe care Chișinăul nu-l acceptă.

La ultima ședință de ieri, condusă de copreşedintele delegației Federației Ruse, reprezentanții Transnistriei au blocat examinarea problemei liberei circulații în Zona de Securitate, deși discuțiile urmau să continue pe găsirea unui consens privind efectuarea unei monitorizări imparțiale a Zonei de Securitate și elaborarea unor recomandări privind asigurarea liberei circulații în perimetrul de responsabilitate al forțelor de pacificare.

„S-a remarcat expres tendinţa delegaţiilor Federaţiei Ruse şi transnistrene de a atrage celelalte componente CUC în discuţii pe marginea aspectelor de relaţionare bilaterală (moldo-rusă), în partea ce ţine de abordarea mecanismului de suplinire și rotație a contingentelor forțelor militare şi a celor de pacificare. Or, subiectele de acest gen exced competenţele Comisiei şi pot fi discutate exclusiv în cadrul platformelor de cooperare interguvernamentală Federaţia Rusă – Republica Moldova, inclusiv prin utilizarea canalelor diplomatice ale statelor în cauză”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației R. Moldova în CUC.

Aceeași sursă afirmă că Rusia insistă pe aprobarea în calitate de membru al CUC a lui A. Gaciurin, chiar dacă partea rusă a fost de câteva ori informată în scris despre incompatibilitatea candidaturii respective cu prevederile Regulamentului și competențele CUC.

„Luând în consideraţie prezentarea anterioară a multiplelor argumente exhaustive şi explicaţii pertinente, componenta moldovenească reiterează că chestiunea dată este complet consumată și nu va mai fi discutată suplimentar. Tactica condiționării examinării problemei de importanță majoră ce vizează reluarea liberei circulații a populației între cele două maluri ale Nistrului cu cea a aprobării în calitate de membru al CUC a candidaturilor ce nu respectă mecanismele convenite anterior o considerăm a fi una distructivă şi fără perspectivă”, susține Delegația R. Moldova în CUC.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/rusia-insista-pe-numirea-unui-reprezentant-in-cuc-pe-care-r-moldova-il-considera-incompatibil/