11.11.2016: Ultimatum pentru atașatul militar al Federației Ruse la Chișinău. MA va cere retragerea mandatului

Atașatul militar al Federației Ruse, colonelul Igor Dovbnea, a fost convocat la Ministerul Apărării, unde i s-a solicitat să se abțină de la participarea la orice fel de activități realizate de Tiraspol și GOTR. În cazul în care atașatul va participa în continuare la exercițiile GOTR, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia.

Şeful Direcţiei generale politici de apărare şi planificare a apărării (DGPAPA) a avut astăzi o întrevedere cu Ataşatul militar şi aero al Federaţiei Ruse acreditat pentru Republica Moldova, colonelul Igor Dovbnea, la sediul Ministerul Apărării.

Şeful DGPAPA a prezentat îngrijorările conducerii Ministerului Apărării privind atitudinea neglijentă şi indiferentă a oficialului militar rus faţă de solicitările şi nemulţumirile prezentate în cadrul convocărilor desfăşurate anterior – desfăşurarea ilegală în raioanele de est ale Republicii Moldova, a exerciţiilor şi competiţiilor comune ale aşa-numitelor forţe speciale transnistrene și unităților Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Totodată, colonelul Harea a reiterat solicitarea Ministerului Apărării pentru reprezentanţii oficiului Ataşatului militar şi aero al Federaţiei Ruse de a se abţine de la participare în cadrul activităţilor organizate de către aşa-numita conducere de la Tiraspol în comun cu GOTR.

Colonelul Harea a declarat că în aceste condiţii, continuarea relaţiilor în maniera respectivă este în detrimentul cooperării bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Şeful DGPAPA a menționat că Ministerul Apărării a informat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene despre această situaţie, solicitând  sesizarea Ambasadei Federaţiei Ruse vizavi de atitudinea neglijentă a oficialului militar rus. În cazul continuării unor astfel de acţiuni, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia.

 

Sursa: http://deschide.md/ro/stiri/politic/3084/Ultimatum-pentru-ata%C8%99atul-militar-al-Federa%C8%9Biei-Ruse-la-Chi%C8%99in%C4%83u-MA-va-cere-retragerea-mandatului.htm