11.11.2016: Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a înaintat propuneri noi privind libera circulație în Zona de Securitate (Comunicat de presă)

Pe 10 noiembrie 2016, la Bender a avut loc şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC).

Conform agendei de lucru, membrii Comisiei au discutat problema asigurării liberei circulaţii în Zona de Securitate, încercând să identifice o soluție pragmatică la aceasta, cu luarea în considerare a propunerilor copreședinților componentelor CUC, înaintate  în cadrul reuniunii desfăşurate pe 26 septembrie curent, la sediul Misiunii OSCE. Precizăm că, propunerile respective cuprind viziunile generalizate ale  tuturor delegaţiilor la acest subiect, reconfirmate şi pe parcursul şedinţelor  ulterioare ale Comisiei.

În scopul depășirii situației de stagnare în activitatea Comisiei, create de componenta transnistreană, delegaţia moldovenească a sugerat ca reprezentanții Misiunii OSCE în RM, ai Ucrainei și Federației Ruse, să elaboreze propunerile lor privind ieșirea obligatorie a observatorilor militari pe teren, la solicitarea unuia dintre şefii militari superiori ai forţelor de menţinere a păcii, în cazul unei eventuale tensionări a situaţiei în Zona de Securitate.

De notat că, propunerea a fost susținută unanim de către toate componentele CUC. În context, reprezentanții Misiunii OSCE, Ucrainei și Federației Ruse au decis să se convoace în termene proxime, iar la viitoarea ședință a CUC să prezinte propuneri coordonate.

În cadrul şedinţei, conducătorul delegației Republicii Moldova, generalul de brigadă (r) dl Ion Solonenco, a înmânat o înștiințare tuturor componentelor CUC, cu privire la turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care se vor desfăşura pe 13 noiembrie 2016. Aceasta a fost difuzată în scopul garantării securității pe parcursul scrutinului, inclusiv la secţiile de votare din localităţile aflate în Zona de Securitate și creării condițiilor pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor, cu intervenția necesară în cazuri de apariție a unor situații ce ar împiedica libera deplasare a persoanelor.