11.09.2015: La 10 septembrie Comisia Unificată de Control și-a reluat activitatea

La 10 septembrie Comisia Unificată de Control și-a reluat activitatea

 

La 10 septembrie 2015 Comisia Unificată de Control și-a reluat activitatea. În cadrul discutării aspectelor organizatorice au fost întăriți noul șef militar superior al contingentului Forţelor de Menţinere a Păcii din partea Republicii Moldova, colonelul Eduard Ohladciuc, reprezentantul Misiunii OSCE Per Normark și observatorul militar din partea Federației Ruse, maiorul Victor Eriomenco.

De asemenea, delegațiile CUC au luat act de informațiile ce se conțineau în 7 rapoarte săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația din Zona de Securitate.

În legătură cu incidentul ce a avut loc pe 27 august curent în s. Crasnoarmeiscoe, raionul Hâncești (tentativa a trei milițieni transnistreni de a răpi o persoană pentru un presupus delict), delegația Republicii Moldova a formulat și înmânat tuturor componentelor Comisiei o adresare, în care a condamnat acțiunea reprezentanților structurilor de forță transnistrene, calificând-o drept provocatoare, ce lezează grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului și periclitează procesul de pace de pe Nistru, lansând totodată apelul către delegația transnistreană de a renunța la măsurile unilaterale de acest gen și a purcede la un dialog constructiv în cadrul Comisiei.

Conform ordinii de zi a şedinţei urma să se discute și problema legată de asigurarea liberei circulaţii în Zona de securitate. Componenta moldovenească repetat a propus Comisiei să-și intensifice eforturile orientate spre identificarea unei soluții pragmatice la această problemă, cu luarea în considerare a ultimelor sugestii înaintate de către Misiunea OSCE, în cuprinsul cărora sunt generalizate viziunile tuturor delegaţiilor la acest subiect, abordate și la ședințele precedente ale Comisiei. Poziția delegației moldovenești a fost susținută de către reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova.

Într-o manieră uzuală pentru ultima perioadă de timp delegaţia transnistreană a încercat din nou să devieze discuţiile de la problema în cauză. Astfel, reprezentanţii Tiraspolului continuă să sfideze înţelegerile şi angajamentele convenite la nivelul copreşedinţilor CUC în partea ce ține de depășirea obstacolelor existente în calea liberei circulaţii în Zona de Securitate.

Consultările pe marginea problemei liberei circulații vor continua la reuniunea CUC din 17 septembrie 2015.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control