11.04.2016: Actualitate Politic Cultural Extern Dosar Opinii Focus Interviu Comunităţi istorice Foto Separatiștii de la Tiraspol, interesați de posibilitatea intrării Osetiei de Sud în componența Rusiei

Publicația din regiunea transnistreană Novostipmr face referire la declarațiile liderului Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, care a anunțat că până în luna august va organiza consultarea publică care va putea permite trimiterea ulterioară către Moscova a cererii de aderare la Rusia.

Tibilov menționează că pentru desfășurarea referendumului va fi necesară modificarea Constituției Osetiei de Sud.

„Vom primi răspunsul, eu sunt 100%  sigur că oamenii vor spune <<da>>”, și-a exprimat speranța liderul separatist.

Osetia de Sud şi-a proclamat independenţa faţă de Georgia în 1990 şi îşi administrează propriile afaceri după un război din perioada 1991-1992 cu guvernul central.

Rusia a recunoscut independenţa Osetiei și Abhaziei în urma unui război de cinci zile împotriva Georgiei, în 2008. După război, Moscova a instalat baze militare în cele două regiuni, încălcând legile internaționale.

Deşi Rusia, entitatea paternalistă a separatiştilor de la Tiraspol, nu pare dispusă a recunoaşte independenţa regiunii transnistrene, autorităţile din stânga Nistrului vor să organizeze un nou referendum pentru a se rupe ca stat independent de Republica Moldova.

Ultima cerere de independenţă din partea Tiraspolului a fost în 2014. Membrii de atunci ai Sovietului Suprem au transmis solicitarea Dumei de Stat din Federaţia Rusă, OSCE şi misiunilor ONU. Separatiştii susţin că, în 2006, peste 97% din locuitorii regiunii transnistrene ar fi optat pentru anexarea la Federaţia Rusă. A urmat apoi o campanie de strângere de semnături pentru independenţă care avea să se transforme rapid într-o comedie bufă, avându-l ca protagonist pe nimeni altul decât vicepremierul rus Dmitri Rogozin. În momentul în care Dmitri Rogozin se afla în drum spre Moscova cu vraful de semnături, avionul acestuia a fost întors din drum și a aterizat pe Aeroportul Internaţional din Chișinău. Autoritățile i-au confiscat o parte din liste, însă Rogozin a reuşit totuşi să ducă în Rusia circa 155.000 de semnături din cele peste 185.000.

 

Sursa: http://infoprut.ro/43691-separatistii-de-la-tiraspol-interesati-de-posibilitatea-intrarii-osetiei-de-sud-in-componenta-rusiei.html