11.04.2014: Cazul Doroțcaia în atenția oficialităților guvernamentale

Avocatul Alexandru Zubco

Reprezentanți ai guvernului de la Chișinău au mers astăzi la Doroțcaia într-o încercare de a calma spiritele încinse de ideea unor localnici de a se subordona Tiraspolului, mai ales din rațiuni de ordin practic. Detalii despre efortul împăciuitor…

Motivele din cauza cărora o parte dintre localnicii din Doroţcaia îşi doresc trecerea sub jurisdicţia administraţiei regiunii transnistrene sunt: accesul liber la pământurile amplasate dincolo de şoseaua Dubăsari-Tiraspol, produse alimentare la preţ redus, pensii mai mari şi tarife mai mici la serviciile comunale.

Viceminiştrii care au mers astăzi la Doroţcaia le-au spus sătenilor prezenţi la adunare să nu se lase ademenţi de aceste pretinse avantaje, asigurându-i că vor avea parte de o atenţie sporită din partea Chişinăului.

O primă impresie a juristului Asociaţiei Promo-Lex, Alexandru 

Avocatul Alexandru Zubco

Zubco, care a fost prezent astăzi la Doroţcaia, este că autorităţile de la Chişinău au reuşit să calmeze spiretele: „Cel puţin, reprezentanţii Guvernului au promis că vor acorda maximă atenţie şi maxim suport locuitorilor din întreaga zonă de securitate, inclusiv localitatea Doroţcaia. Au promis că vor fi prezenţi mai mult în teritoriu şi să acorde suport social, alocaţii sociale, la diverse categorii de persoane, ca respectivii să nu tindă să alege după pensia transnistreană.”

Alexandru Zubco spune că, la prima vedere, majoritatea localnicilor nu şi-ar dori trecerea sub jurisdicţia Tiraspolului. Spiritele ar fi incitate de reprezentantul administraţiei transnistrene din sat, Piotr Dobrinschi. Prezent la adunarea sătească de astăzi, Dobrinschi s-a arătat nemulţumit de prestaţia viceminiştrilor de la Chişinău, dar mai ales că ar fi venit prea mulţi în localitate: „Astăzi trebuia să asiste trei reprezentanţi din partea guvernului moldovenesc şi trei reprezentanţi din partea Transnistriei, dar oastea care a venit astăzi a ocupat toată tribuna. Eu nu am avut acolo loc, eu nu am avut cuvânt să mă expun ce durere au sătenii din Doroţcaia. De ce au venit atâţia reprezentanţi din partea Moldovei? Unde au fost ei până în ziua de azi? La oameni, cum se spune, a ajuns cuţitul la os.”

Analistul Ion Tăbârţă de la Institutul „Politicon” e de părere că întrebarea: unde au fost până acum autorităţile este una întemeiată. Expertul speră că Chişinăul va învăţa din greşelile trecutului şi va trata cu mai multă atenţie problemele sătenilor din regiunea transnistreană: „Trebuie permanent să existe un dialog, nu neapărat dialoguri demonstrative pentru mass-media sau pentru opinia publică, vizite demonstrative a câte 20 de persoane. Autorităţile noastre trebuie, eficient, prin toate mijloacele, fie că sunt metode la nivel diplomatic, fie că sunt metode la nivel practic, să ajute populaţia de acolo şi, pe undeva, dacă doriţi, chiar să-i privilegieze, pentru că este o zonă de securitate şi este o zonă de risc.”

În opinia analistului primejdia referendumului la Doroţcaia nu a trecut, mai ales, aminteşte Ion Tăbârţă, că la începutul acestei săptămâni, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat că dacă sătenii care au iniţiat protestele în legătură cu organizarea unui referendum vor fi anchetaţi de autorităţile de la Chişinău, atunci Tiraspolul va reacţiona.

 

Sursa: http://www.europalibera.org/content/article/25328607.html?fb_action_ids=10152160181233323&fb_action_types=og.recommends