11.03.2017: LIDERUL DE LA TIRASPOL A SOLICITAT AJUSTAREA CURSULUI OFICIAL AL RUBLEI LA CURSUL DE PIAŢĂ

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, consideră drept „inadmisibilă menţinerea mai multor cursuri ale rublei” şi cere soluţionarea situaţiei pe piaţa valutară a Transnistriei.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, despre aceasta el a declarat vineri, la şedinţa convocată cu preşedintele Guvernului, Alexandr Martînov, speakerul Sovietului Suprem, Alexandr Şcerba, şi şeful Băncii Centrale (BCT), Vladislav Tidva.

„Situaţia actuală trebuie depăşită. Cursul oficial al rublei în raport cu dolarul american trebuie să corespundă cursului de piaţă. În caz contrar, agenţii economici vor continua să sufere pierderi, ceea ce este inadmisibil”, a subliniat preşedintele transnistrean.

În cadrul şedinţei s-a discutat despre premisele şi cauzele situaţiei actuale, despre factorii care destabilizează situaţia de pe piaţa valutară, precum şi despre instrumentele cu care se poate remedia situaţia.

După cum a informat anterior INFOTAG, din 2012, autorităţile regiunii menţin administrativ cursul oficial al rublei locale la nivelul de 11-11,3:$1. Din acest motiv a apărut o criză valutară acută, activele oficiale de rezervă ale BCT s-au epuizat, în ultimii ani în comerţul extern şi în industrie se atestă un declin enorm, iar pe lângă cursul oficial a început că activeze şi cursul de piaţă, care este cu 20-30% mai mare.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/241752/