11.02.2016> ​AUTORITĂŢILE TRANSNISTRIEI SUNT ÎNGRIJORATE DE SITUAŢIA UZINEI LITMAŞ

Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN a adresat Guvernului şi procuraturii o solicitare privind situaţia de la cea mia mare întreprindere din Transnistria – S.A. „Litmaş”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul legislativului, motiv pentru adresare au servit plângerile angajaţilor întreprinderii de neachitare a salariilor mai bine de un an.

Preşedintele Guvernului, Alexandr Kisnicean, a spus deputaţilor că suma datoriei uzinei pe salarii depăşeşte 1,7 mil. rub. ($153,1 mii), faţă de bugetele de toate nivelele – 4 mil. rub., iar faţă de bănci datoria depăşeşte 30 mil.

Potrivit procurorului Alexandra Deli, pentru achitări întârziate procuratura a deschis un proces executoriu, iar conducerea întreprinderii a fost trasă la răspundere administrativă.

Ministrul Dezvoltării Economice, Alevtina Slincenco, a amintit că „Litmaş” a beneficiar de sprijin de stat în anul 2014, când i s-au acordat tarife preferenţiale la resursele energetice, în sumă de 14. mil. de ruble”.

„Dar uzina nu a îndeplinit angajamentele – de a nu reduce locurile de muncă şi de a nu acumula datorii salariale. Pentru a nu admit falimentul „Litmaş”-ului, Guvernul a pregătit un noul acord de sprijin de stat, care prevede vacanţă la impozite, achitarea datoriilor pentru energie, precum şi restructurarea datoriilor faţă de bănci. Totodată, proprietarul va fi obligat să rezolve problema salariilor”, a spus ea.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/218039/