11.01.2014: Ion Solonenco – „Partea transnistreană nu face altceva decît să ațîțe spiritele”

Tiraspolul încearcă să ațițe spiritele și să amintească că acum doi ani un tînăr a fost omorît la trecerea peste Nistru. Despre aceasta a declarat pentru TRIBUNA, copreședintele Comisiei Unificate de Control(CUC), generalul Ion Solonenco.

Solicitat să comenteze incidentul de la postul mixt de pacificatori nr. 9 din preajma s. Vadul lui Vodă, din data de 31 decembrie 2013, despre care presa transnistreană a scris că doi cetățeni ai R. Moldova au încercat să facă imagini foto/video, partea moldovenească a calificat acest fapt drept o provocare.

Ion Solonenco a declarat că incidentul respectiv nu merită a fi comentat, deoarece Tiraspolul ”încearcă să facă show pe seama lui”. ”Aceasta se face special, pentru a aminti de acel tragic eveniment, cînd un tînăr a fost împușcat mortal la postul de control de la Vadul lui Vodă. Nu este nimic ieșit din comun, au fost doar niște altercații verbale și daca se încerca să se facă foto sau video, ce e din asta? Partea transnistreană nu face altceva decît să ațîțe spiritele”, a spus reprezentantul Chișinăului.

Potrivit lui Solonenco, partea moldovenească a solicitat, în repetate rînduri, să-i fie predat postul nr. 9 de control, pentru a purta întreaga răspundere, însă cererea le-a fost refuzată.

Șeful delegației R. Moldova în CUC a precizat că a adresat mai multe apeluri la calm și de abținere de la orice acțiuni unilaterale în Zona de Securitate, la fel ca și alți participanți în formatul 5 plus 2.

Generalul a mai precizat că, cazul respectiv a fost documentat și că va fi discutat la viitoarea ședință a CUC.

Adrian Pancu

 

Sursa: http://tribuna.md/2014/01/03/ion-solonenco-partea-transnistreana-nu-face-altceva-decit-sa-atite-spiritele/