10.11.2016: TRANSNISTRIA ŞI MOLDOVA S-AU AŞEZAT LA MASA DE NEGOCIERI

10 noiembrie, 2016

<mt_str50>Politicienii din Moldova şi Transnistria au studiat împreună experienţa reglementării mondiale a conflictelor teritoriale după exemplul Finlandei şi Suediei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, o asemenea posibilitate a fost oferită reprezentanţilor politici ai Moldovei şi Transnistriei de către organizaţia nonprofit „Crisis Management Initiative” („Iniţiativa de depăşire a crizei”), fondată de laureatul Premiului Nobel pentru pace, Martti Ahtisaari.

La conferinţa organizată de CMI pe insulele Aland a participat din partea Moldovei şeful de direcţie al Biroului pentru Reintegrare, Vasile Magu, cunoscut drept cel mai consecvent adept al revenirii Transnistriei sub controlul Moldovei.

Tiraspolul a fost reprezentat de consilierii preşedintelui Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski – fostul ministrul al Afacerilor Externe, Vladimir Iastrebceak, şi directorul Biroului de cercetări politice „Mediator”, Serghei Şirokov.

Deplasarea a fost organizată cu implicarea activă a managerului de programe CMI în Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Roxana Cristescu.

INFOTAG precizează: Insulele Aland este un teritoriu ce aparţine Finlandei, unde locuiesc preponderent suedezi. După proclamarea independenţei Finlandei, insulele Aland au încercat de numeroase ori să treacă în componenţa Suediei. Liga Naţiunilor a luat o hotărâre de compromis: insulele rămân în componenţa Finlandei, dar obţin autonomie. Varianta reglementării paşnice a conflictului de pe insulele Aland este considerată un etalon în soluţionarea conflictelor de acest fel.

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/234507/