10.11.2016: Tiraspolul către Chișinău: „Aplicațiile militare ruso-transnistrene sunt problema noastră internă”

Instituția responsabilă de relațiile externe de la Tiraspol a sugerat Chișinăului să nu mai comenteze și să nu mai critice aplicațiile militare comune ale Transnistriei și Federației Ruse, pentru că acestea se referă la treburile interne ale Moscovei și Tiraspolului. Pretinsul minister de externe din stânga Nistrului a reacționat la un comunicat al MAEIE prin care Chișinăul a criticat competițiile militare ruso-transnistrene care au avut loc pe 5 noiembrie.

Externele din Transnistria menționează că aflarea GOTR – dar și a contingentului de pacificatori ruși pe Nistru – este reglementată clar în Acordul privind principiile de soluționare pașnică a conflictului transnistrean din 21 iulie 1992. Instituția transnistreană consideră drept provocatoare îndemnurile de reformatare a misiunii de pacificare, precum și retragerea de pe Nistru a forțelor armate ruse. Prin aceste îndemnuri, Republica Moldova ar încălca înțelegerile asumate pe plan internațional, inclusiv declarația comună a președinților Republicii Moldova și Federației Ruse din 18 martie 2009.

Cei de la Externele transnistrene constată că problemele legate de cooperarea bilaterală dintre forțele armate ale Transnistriei și Federației Ruse, inclusiv organizarea de activități comune de orientare social-patriotică, sunt chestiuni interne ale Rusiei și Transnistriei și nu se supun unor estimări din partea unor terțe părți.

„În același timp, acuzațiile de „ipocrizie” și „duble standarde” nu pot fi formulate obiectiv față de Transnistria și Rusia, în special de către Republica Moldova, care este parte la procesul de negocieri și care în mai multe rânduri a făcut uz de practici necinstite și a demonstrat nedorința de a îndeplini obligațiile asumate”, se menționează în declarația Ministerului de Externe de la Tiraspol.

Diplomația din stânga Nistrului consideră că notele formulate în declarația MAEIE amenință reglementarea pașnică a conflictului de pe Nistru.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene şi-a exprimat nedumerirea şi indignarea faţă de acţiunile militare desfăşurate de către trupele ruse aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și a calificat aceste acțiuni drept „o sfidare grosolană a unui stat suveran”. Reacția oficialilor de la Chișinău vine după ce sâmbătă, 5 noiembrie, la Tiraspol a avut loc un „concurs” de competențe profesionale ale militarilor ruși și transnistreni.

„Neglijarea făţişă şi demonstrativă a atitudinilor luate în repetate rânduri de către autorităţile moldoveneşti în legătură cu prezenţa militară ilegală a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova constituie în esenţă o manifestare de dispreţ total faţă de normele şi principiile dreptului internaţional. Or, declaraţiile făcute de către conducătorii Federaţiei Ruse de la cele mai înalte tribune internaţionale cu privire la ataşamentul ferm faţă de normele civilizate pe care trebuie să se bazeze relaţiile dintre state nu pot fi percepute altfel decât o manifestare a ipocriziei şi dublelor standarde”, se vorbește în comunicatul MAEIE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a reiterat demersurile autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi neîntârziată a forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi lansarea unor discuţii cu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/stiri/politic/2962/Tiraspolul-c%C4%83tre-Chi%C8%99in%C4%83u-%E2%80%9EAplica%C8%9Biile-militare-ruso-transnistrene-sunt-problema-noastr%C4%83-intern%C4%83%E2%80%9D.htm