10.11.2015: Promisiunea lui Şevciuk, greu de respectat. DEFICITUL bugetar de la Tiraspol depăşeşte UN MILIARD DE RUBLE

Veniturile “bugetului de stat al Transnistriei” la 1 noiembrie au constituit 2,945 mlrd. ruble locale ($265,4 milioane), iar cheltuielile – 3,947 mlrd. rub. ($355,6 milioane). Astfel, deficitul bugetar de la Tiraspol depăşeşte un miliard de ruble. Asta în condiţiile în care liderul regiunii, Evgheni Şevciuk, a făcut mai multe promisiuni optimiste pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Potrivit agenţiei Infotag, cu referire la datele departamentului de finanţe di stânga Nistrului, doar cheltuielile pentru pensii şi salariile din sectorul bugetar, chiar şi parţial, au depăşit încasările fiscale cu $50,4 milioane.

Datoria “statului” pentru remunerarea muncii şi pensii la situaţia de la 1 noiembrie însuma 736,6 milioane rub. ($66,4 milioane).

“Situaţia încasărilor fiscale rămâne una complicată. Din cauza înrăutăţirii activităţii de economie externă în 10 luni curent la buget s-au vărsat cu 1,1 mlrd. ruble mai puţin decât în perioada de referinţă din anul trecut. În prezent Transnistria este asigurată cu venituri proprii doar la 63%”, a informat şeful finanţelor de la Tiraspol, Elena Ghirjul.

De asemenea, deficitul bugetului constituie peste un miliard de ruble ($90,2 milioane).

În pofida acestui fapt, liderul Evgheni Şevciuk, în ajunul alegerilor din 29 noiembrie, a ordonat Ministerului Finanţelor să achite salariile din noiembrie la 90%, iar pensiile la 100%, evitând să indice sursele de finanţare.

 
PROMISIUNEA lui Şevciuk pentru transnistreni. Se va întâmpla începând cu 1 noiembrie

Însuşi Şevciuk săptămâna trecută a efectuat o vizită la Moscova, sperând să convingă autorităţile ruse să majoreze sprijinul şi asistenţa financiară acordate Transnistriei.

La întrevederea cu vicepreşedintele Guvernului Rusiei, reprezentantul special al Preşedintele Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, Şevciuk s-a plâns de “impulsuri externe negative, care complică situaţia economică a cetăţenilor FR din Transnistria şi a conaţionalilor”.

 

Sursa: http://www.publika.md/promisiunea-lui-sevciuk-greu-de-respectat-deficitul-bugetar-de-la-tiraspol-depaseste-un-miliard-de-ruble_2444601.html