10.11.2014: Republica Moldova continua sa racordeze regiunea separatista transnistreana la beneficiile UE

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, a declarat luni in cadrul celei de-a 7-a sesiuni a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Democratie si Dezvoltare Economica (GUAM), ca Republica Moldova continua sa implementeze Acordul de liber schimb cu UE si in beneficiu regiunii separatiste transnistrene, in ciuda dificultatilor politice. „impreuna cu partenerii nostri europeni facem tot posibilul pentru a conecta regiunea transnistreana la noul Acord de Liber Schimb, astfel incit aceasta sa poata beneficia, ca parte a Moldovei, de noile oportunitati economice”, a mentionat presedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Piedica conflictelor inghetate din regiunea Marii Negre

Oficialul de la Chisinau a subliniat ca pe toate teritoriile celor patru state membre ale GUAM – Republica Moldova, Ucraina, Georgia si Azerbaidjan – exista conflicte inghetate care impiedica dezvoltarea tarii si cresterea nivelului de trai pentru cetateni. De aceeasi parere au fost si reprezentantul Ucrainei, Rustam Raupov si vicepresedintele Parlamentului georgian Zurab Abashidze. „Pentru trei state membre ale GUAM, semnarea Acordului de asociere cu UE reprezinta un nou capitol in relaţia cu Uniunea Europeana, dar si necesitatea unor transformari importante pentru implementarea acestor acorduri, in special a celor de liber schimb. Prin semnarea acestor acorduri noi nu dorim doar fortificarea relatiilor cu Uniunea Europeana, dar sa devenim membri ai marii familii europene”, a spus Abashidze.

„Criza din Ucraina a demonstrat ineficienţa totala  a instituţiilor existente si a mecanismelor europene de securitate. Organizaţiile si structurile care erau obligate sa asigure securitatea pe continentul nostru, sa previna crizele, sa nu permita escaladarea lor si sa se ocupe de reglementarea lor si-au demonstrat ineficienţa totala”, a declarat Rustam Raupov. GUAM a fost infiintata in anul 1997, iar intre 1999 si 2005 din ea a facut parte si Uzbekistanul.

 

Sursa: http://karadeniz-press.ro/kara/republica-moldova-continua-sa-racordeze-regiunea-separatista-transnistreana-la-beneficiile-ue/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+KaradenizPress+%28Karadeniz+Press%29