10.10.2017: Băsescu a DEZVĂLUIT când poate fi soluționat diferendul transnistrean: „I-am spus asta președintelui Obama și vicepreședintelui Biden”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, consideră că diferendul transnistrean nu va fi soluționat niciodată în formatul de negocieri 5+2, deoarece acest format „este înghețat” și le-a permis separatiștilor să se consolideze. O soluție în soluționarea acestui conflict înghețat, în opinia lui Băsescu, va putea fi identificată doar atunci când se va pune problema Unirii R. Moldova cu România.

Potrivit sursei citate, Moscova niciodată nu a spus că e împotriva Unirii celor două state românești, chiar dacă a cunoscut mereu despre această tendință. „Ursul de la Moscova, deși tot timpul a știut tendințele, adică obiectivul pe termen lung (Unirea n.r) cât am fost președintele României, niciodată nu a spus nu. Este adevărat că niciodată nu mi-am cerut voie de la ei. Probabil că baiul începe de la Nistru încoace. Mă refer la Transnistria, care va trebui să fie un mare subiect de negociere. Aceste negocieri nu trebuie făcute în doi, trei, ci în mai mulți. Transnistria este din punct de vedere strategic un Kaliningrad pe flancul sud-estic al NATO și UE”, a declarat Băsescu în cadrul unei emisiuni televizate la Chișinău.

Fostul președinte a precizat că pentru soluționarea conflictului transnistrean sunt necesare negocieri, doar că nu în formatul 5+2, sau să se discute despre federalizarea R. Moldova.

„E nevoie de negocieri pentru a găsi o soluție, dar numai nu în formatul 5+2. Dacă se merge pe formula federalizării, atunci s-a terminat cu R. Moldova. Pentru Transnistria nu există decât o soluție și decât un singur moment când acest lucru poate fi discutat serios și de așezat la masa de tratative. Acest lucru se poate de discutat în momentul în care s-ar pune problema Unirii R. Moldova cu România. Până atunci nu deranjează pe nimeni, deoarece există acest conflict înghețat. Este un argument în plus pentru UE să spună că o țară nu poate adera atât timp cât sunt trupe străine pe teritoriul acestui stat. Deci, eu i-am spus președintelui Obama, vicepreședintelui Biden și faimoasei doamne Nuland că formatul 5+2 este un format de negocieri înghețat, ca și acest conflict. Acest format s-a transformat într-un format de legitimare a ocupației abuzive a Transnistriei. Oricine vrea să scape de problema Transnistriei spune că există formatul 5+2. Acest format le-a lăsat tot timpul din lume separatiștilor de la Tiraspol să-și formeze și să-și consolideze structurile. Acest format va fi perpetuat până vom ajunge în situația de Unire a R. Moldova cu România”, a subliniat politicianul.

Traian Băsescu a mai adăugat că la masa negocierilor ar trebui să fie Rusia, pentru că are trupe de ocupație în stânga Nistrului, Ucraina – pentru că Transnistria a fost teritoriul ei, dat în schimbul nordului și sudului Basarabiei, va trebui să fie România, R. Moldova, SUA și UE. „Transnistria poate fi salvată prin negocieri în acest format. Depinde foarte mult de poziția Ucrainei”, a conchis fostul senatorul.

Sursa:

http://www.ziarulnational.md/basescu-a-dezvaluit-cand-poate-fi-solutionat-diferendul-transnistrean-i-am-spus-asta-presedintelui-obama-si-vicepresedintelui-biden/