10.10.2013: Întrevedere între viceprim-ministrul Eugen Carpov și reprezentantul special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, Antje Leenderste

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen CARPOV, a avut la 10 octombrie 2013 o întrevedere cu reprezentantul special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, dna Antje LEENDERSTE.

În debutul întrevederii dl Eugen Carpov a salutat rezultatele alegerilor legislative din Germania şi a exprimat încrederea că relaţiile moldo-germane se vor dezvolta şi în continuare într-o manieră ascendentă.

Oficialii au făcut un schimb de viziuni pe marginea parcursului european al Republicii Moldova şi beneficiile pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului. Doamna Antje Leenderste a salutat finalizarea negocierilor privind Acordul de Asociere, inclusiv a prevederilor sale referitoare la Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, exprimându-şi susţinerea pentru acţiunile întreprinse de autorităţile moldoveneşti în vederea realizării obiectivului de liberalizare a regimului de vize.

De asemenea, interlocutorii au punctat principalele evenimente din procesul de reglementare şi au discutat despre ultimele evoluţii înregistrate în dosarul transnistrean. În acest sens, au fost abordate rezultatele rundei de negocieri în formatul „5+2”, care s-a desfăşurat în perioada 3 octombrie 2013 la Bruxelles.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a subliniat importanţa continuării măsurilor de consolidare a încrederii ca element de bază în procesul de reglementare a problemei transnistrene. În acest sens, oficialii au discutat despre aspectele organizatorice ale Conferinţei „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, care se va desfăşura în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie a.c. în or. Landshut, Germania, organizată de către Misiunea OSCE în Moldova, în comun cu Preşedinţia Ucrainei în exerciţiu a OSCE şi Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei.

Un subiect aparte în cadrul întrevederii a vizat angajamentele Republicii Moldova privind monitorizarea fluxurilor migraţionale şi modul în care vor funcţiona cele 6 oficii teritoriale ale Biroului de Migraţie şi Azil, ce urmează să fie amplasate de-a lungul Nistrului. Domnul Eugen Carpov a reiterat că mecanismul nu va afecta locuitorii din regiunea transnistreană, ci se referă doar la cetăţenii străini ce vor intra pe teritoriul ţării prin segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Ucraina.

În finalul întrevederii, Viceprim-ministrul E.Carpov a exprimat gratitudine pentru suportul Germaniei în reglementarea conflictului transnistrean, subliniind importanţa şi potenţialul participării Berlinului în procesul de soluţionare a diferendului.

La rândul său, dna Antje Leenderste a sugerat continuarea proiectelor de consolidare a încrederii, acţiuni care duc la apropierea malurilor şi la redresarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii.

 

Sursa: Biroul pentru Reintegrare