10.09.2014: REACŢIA Chişinăului la iniţiativele Tiraspolului de a pregăti adăposturile de protecţie civilă

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, spune că decretele lui Evgheni Şevciuk au luat prin surprindere autorităţile de la Chişinău. Potrivit lui, Şevciuk nu a avut niciun temei să le ia.  

”Vom solicita informaţii. Vom vedea care este scopul acestor acţiuni. Dacă există divergenţe atunci aceste decizii vor reprezenta noi acţiuni unilaterale care vin să îngrădească anumite elemente de liberă circulaţie. Aceste decizii vin cu scopul de a menţine acele tensiuni în societatea de pe malul stâng al râului  Nistru”, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.

Publika.md aminteşte că toate adăposturile de protecţie civilă din regiunea transnistreană urmează să fie gata de folosire, în câteva săptămâni. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a dispus ca toţi agenţii economici şi instituţiile care gestionează astfel de adăposturi să le pregătească până în data de 1 noiembrie.

Totodată, autorităţile de la Tiraspol au dispus crearea unor grupuri mobile care vor monitoriza linia administrativă. Potrivit documentului, grupurile mobile vor avea dreptul să verifice oamenii şi mărfurile care intră în regiune.

De asemenea decretul permite amplasarea posturilor vamale temporare. Justificarea pentru introducerea acestor verificări suplimentare este combaterea contrabandei, dar şi verificarea persoanelor care intră pe teritoriul controlat de administraţia separatistă.

Anterior adminsitraţia de la Tiraspol a acuzat Kievul că se pregăteşte să atace regiunea transnistreană.

 

Sursa: http://www.publika.md/reactia-chisinaului-la-initiativele-tiraspolului-de-a-pregati-adaposturile-de-protectie-civila_2080821.html