10.07.2014: Transnistria NU mai are bani. Rusia a oprit plățile către regiune. Salariile bugetarilor au fost micșorate

O decizie a guvernului local spune că din 1 iulie bugetarii transnistreni vor primi doar 85 la sută din salariu, restul de 15 la sută nu se va achita, ci se va acumula în calitate de datorie a sectorului bugetar față de angajați.

De asemenea, au fost anulate suplimentele pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și au fost înghețate toate plățile sociale. În plus, a fost anulată decizia adoptată anterior princare pensiile urmau să fie indexate. În prezent, un salariu bugetar mediu este de 2000 ruble transnistrene, ceea ce înseamnă aproximativ 130 de euro, scrie Lina Grâu în newsletter-ul “Dialoguri transnistrene”, elaborat în cadrul proiectului Asistență tehnică pentru Biroul de Reintegrare al Republicii Moldova, program finanțat de Uniunea Europeană.

Reducerea de 15 la sută va afecta cel mai mult medicii, profesorii și funcționarii. Administrația de la Tiraspol a anunțat că decizia fără precedent a fost adoptată, deoarece în bugetul regiunii nu mai sunt bani. Bugetul Transnistriei este adoptat anual cu un deficit uriaș de peste 70 la sută, deficit care este acoperit în mare parte de asistența directă primită din Federația Rusă sau din contul plăților pentru gaze, pe care administrația de la Tiraspol le colectează de la consumatorii din Transnistria, dar nu le achită furnizorului rus Gazprom. Aceste sume rămân în administrarea regiunii, iar ulterior sunt trecute ca datorii ale Republicii Moldova față de Gazprom.

Administraţia de la Tiraspol spune că deciziile fără precedent au la bază scăderea veniturilor în bugetul local, situație care s-ar datora ”crizei din industrie, agricultură și comerţ”, dar și lipsei sursei de finanțare pentru deficitul bugetar. Ceea ce înseamnă că Federația Rusă nu mai acoperă, ca în anii trecuți, acest deficit.

Situația de criză din regiunea transnistreană a devenit subiect de discuție și în Consiliul de securitate al regiunii, ședința căruia a avut loc în prezența liderului de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk. În cadrul ședinței factorii de decizie locali au constatat că reducerea bruscă a exporturilor în direcția Ucrainei a înrăutățit considerabil situația economică a regiunii. Tiraspolul afirmă că problemele cele mai mari ar putea să apară în perspectiva apropiată în legătură cu semnarea de către Republica Moldova și Ucraina a Acordul de Asociere cu UE. Membrii Consiliului de securitate, citați de presa locală, susțin că acest lucru poate duce la o izolare economică totală a Transnistriei.

Să menționăm că Acordul de Asociere, care are în componența sa și Acordul de Liber Schimb, prevede o amânare până în 2016 a noilor reguli comerciale pentru regiunea transnistreană, ceea ce înseamnă că în următorii un an și jumătate regimul comercial al Transnistriei nu se va schimba. Iar statisticile oficiale ale Tiraspolului spun că în ultimul timp exporturile regiunii sunt în creștere, în special cele către Uniunea Europeană. Deci, actuala criză nu are cum să aibă vreo legătură cu semnarea de către Republica Moldova și Ucraina a Acordul de Asociere cu UE. Cel mai probabil aceasta se datorează nu atât reducerii exporturilor către Ucraina, cât faptului că Rusia a oprit plățile către Transnistria, inclusiv pentru că toate fondurile au fost direcționate către menținerea situației din Crimeea și susținerea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

 

Sursa: http://www.eurotv.md/stire-transnistria-nu-mai-are-bani-rusia-a-oprit-platile-catre-regiune-salariile-bugetarilor-au-fost-micsorate