10.07.2014: Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la reintegrarea teritorială a ţării

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, cu majoritate de voturi, Declarația cu privire la procesele de reintegrare teritorială a țării în contextul parcursului european al Republicii Moldova.

Reglementarea politică a conflictului transnistrean prin reintegrarea teritorială a Republicii Moldova reprezintă o prioritate naţională, se spune în document. Se reconfirmă angajamentul autorităţilor de a soluționa conflictul transnistrean pe calea negocierilor, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

”Se reiterează necesitatea continuării dialogului între Chişinău şi Tiraspol în scopul identificării parametrilor şi modalităţilor optime de implementare a prevederilor ce vizează Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE în regiunea transnistreană. Soluţiile identificate de comun acord urmează să ia în calcul atât interesele economice ale regiunii transnistrene, cât şi angajamentele şi standardele legate de crearea Zonei. Autorităţile moldoveneşti sunt dispuse să ofere partenerilor de dialog de la Tiraspol toate informaţiile necesare cu privire la eforturile întreprinse la nivel executiv şi legislativ în vederea pregătirii către implementarea prevederilor”, se menționează în declarația Parlamentului.

Totodată, prin această declarație, autorităţile moldoveneşti îndeamnă Tiraspolul să demonstreze o abordare pragmatică şi nepolitizată faţă de acest proces.

Declarația a fost votată de deputații din Coaliția de guvernare. Comuniștii și socialiștii s-au pronunțat împotrivă.

 

Sursa: http://www.prime.md/rom/news/politics/item10000/