10.06.2017: Parlamentul Rusiei, declarație: Moldova ar putea fi lichidată ca stat dacă Chișinăul nu va coopera cu Tiraspolul

Deputații ruși s-au întrunit pentru a discuta despre cum Ucraina tensionează situația din Transnistria, însă discuțiile s-au axat mai mult pe acuzații la adresa autorităților de la Chișinău. Reprezentanții Dumei de Stat avertizând chiar despre pericolul existenței Republicii Moldova ca stat în cazul în care nu va găsi o modalitate de cooperare cu administrația de la Tiraspol.

Comitetul privind Comitetul privind Comunitatea Statelor Independente (CSI) din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse a organizat ieri, 8 iunie, o masă rotundă, subiectul anunțat fiind „Influența Ucrainei asupra evoluției situației din Transnistria.

Astfel, potrivit comunicatului emis, au participat la discuții deputați ruși, reprezentanții Tiraspoului și reprezentanții Chișinăului, aceștia fiind mai mulți deputați socialiști, inclusiv președintele PSRM, Zinaida Greceanîi.

Președintele Comitetului, Leonid Kalașnikov, a acuzat Ucraina de faptul că se transformă din stat garant în procesul de negociere privind soluționarea conflictului transnistrean în stat care face parte din conflict, „creând un mediu tensionat și subminând inițiativele de menținere a păcii ale președintelui Igor Dodon și ale liderului Transnistriei, Vadim Krasnoselski”.

În același timp, ambasadorul Ministerului rus de Externe cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, a criticat OSCE, declarând că organizația în loc să contribuie la procesul de negocieri, stopează activitatea privind derularea acestuia.

Deputații ruși au mai acuzat guvernarea de la Chișinău de faptul că se face vinovată de tensionarea situației în regiune.

 

Sursa: http://telegraph.md/parlamentul-rusiei-declaratie-moldova-ar-putea-fi-lichidata-ca-stat-daca-chisinaul-nu-va-coopera-cu-tiraspolul/