10.05.2014: “Situaţia în care s-a pomenit Rogozin demonstrează încă o dată că Rusia este într-o izolare internaţională tot mai acută”

Situaţia în care s-a pomenit Rogozin demonstrează încă o dată căFederaţia Rusă este într-o izolare internaţională tot mai acută. De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu.

“Este o situaţie foarte gravă şi trebuie să-i pună pe gânduri pe cei de la Moscova. Această interdicţie arată că concertul internaţional începe să-şi coordoneze acţiunile îndreptate către izolarea Moscovei în plan internaţional. Nu ştiu dacă un astfel de comportament este în concordanţă cu psotul pe care-l ocupă, dar e în legătură cu politica Rusiei de acum, care sfidează regulile internaţionale, caracterizată prin agresivitate ridicată”, a menţionat analistul.

Totodată, experţii nu exclud faptul că vicepremierul de la Moscova a încercat să se convingă că interdicţiile impuse de mai multe state împotriva oficialilor ruşi, funcţionaează. 

“Eu calific acţiunile ca o tatonare a terenului, a Occidentului faţă de aplicarea sancţiunilor tot mai grave faţă de Federaţia Rusă şi faţă de demnitarii de prim rang din această ţară. Domnul Rorgozin este cunoscut ca unul dintre cei m importanţă ruşi. De multe ori face declaraţii diplomatice. Să fie calificate în limita poeticului şi nu are legătură cu relaitatea, mai ales cu România, care este membră NATO. Este doar ironie şi lipsă de politeţe politică”, a precizat analistul politic Nicolae Afanas.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu a spus că fiecare stat are dreptul de a permite sau interzice survolarea spaţiului aerian pentru avioanele care nu exercită curse regulate. “Acum vorbim de nava lui Rogozin. Orice avion cu destinaţie de circulaţie civilă din Moldova poate trece spre Rusia numai prin Ucraina. Desigur că da, pot fi numite aceste acţiuni o provocare. Conform regulilor internaţionale, înainte de a efectua un zbor în spaţiula aerian, alt stat trebuie să solicite permisul de survol: componenţa echipajului, tipul de a vion, paza de corp, câte sunt, care armament, undele prin care vor vorbi. Sunt reguli foarte stricte. Acum Rusia poate doar să-şi manifeste nemulţumirea”, a punctat Osmochescu.

Publika.md aminteşte că avionul în care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sosit la Chişinău, a fost întors din zbor. Reprezentanţii Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova au declarat pentru Publika TV că Rogozin nu se afla la bordul aeronavei. Şi reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău au confirmat faptul că avionul a făcut cale întoarsă după ce a intrat în spaţiul aerian al Ucrainei.

 

Sursa: https://lact.ro/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit